Az adóhatóság nem rendelkezik a végtörlesztéssel élőkről semmiféle nyilvántartással, erre vonatkozóan a bankok felé megkereséssel nem él, a végtörlesztés ténye, vagy annak összege az adóhatóság kiválasztási, kockázatelemzési szempontjai között semmilyen formában nem szerepel - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Mindebből következően egyértelműen és határozottan kijelenthető, hogy a végtörlesztés lehetőségét igénybe vevő devizahitelesek vonatkozásában az adóhatóság célzott kiválasztási rendszert nem alakított ki, a végtörlesztés, mint speciális kiválasztási szempont az adóhatóság ellenőrzési tevékenységében nem jelenik meg semmilyen formában.

A NAV leszögezi: téves és félrevezető a sajtó részéről azon következtetés, miszerint az adóhatóság a vagyonosodási vizsgálatokat a végtörlesztéssel élőkre célzottan kiterjesztené.

Az enpenzem.hu-t korábban ugyanakkor a NAV úgy tájékoztatta, hogy a vagyonosodási vizsgálatok kiterjednek a hitelek visszafizetésére fordított pénzek vizsgálatára is. A hivatal azt is közölte a portállal, hogy ilyen ellenőrzésre többnyire azoknál kerítenek sort, akiknél nem csak ez jelzi, hogy feketén gyarapodtak. Más hírek pedig arról szóltak, hogy tízmillió forint alatti összegig nem kelti fel a NAV figyelmét a végtörlesztés.

A NAV arról tájékoztatta a penzcentrum.hu-t, hogy nem kell minden végtörlesztőnek vagyonosodási vizsgálattól tartania, csak annak, aki más ok miatt is gyanús lesz az adóhatóságnak.

Vagyonosodási vizsgálatra kiválasztási szempontok lehetnek magánszemélynél:
- az adóbevallások adatai, az adóbevallás beadásának elmulasztása,
- a benyújtott kontrolladatok és a magánszemély által beadott bevallás adatainak ellentmondásai,
- nagy értékű ingatlan vásárlása, értékesítése,
- ingóság adás-vétele,
- nagy összegű életbiztosítás vagy pénzintézeti kifizetés,
- más magánszemélynél korábban elvégzett vagyonosodási vizsgálat eredménye,
- nagy összegű rendszeres kölcsönadás más magánszemélyek részére,
- az adózó indokolatlan és gyors vagyongyarapodásával kapcsolatos közérdekű bejelentés.