Az idei költségvetés módosítására hivatkozva az új szerb kormány rendkívüli áremeléseket hajtott végre, amelyek mértéke 8-tól 40 százalékig terjed - írta a Balkan Insight. Olyan széles termékkörre terjed ez ki, mint a háztartási vegyi áruk, városi tömegközlekedés, szeszes italok, konzervek, édességek, ruházat és cipő, sőt a mobiltelefonálás. A távfűtés 18,5, a palackos gáz 20, a cigaretták 10-16 százalékkal drágultak. A módosított költségvetés értelmében az élelmiszerek 8 százalékos áfája nem változott - tehát nem ez okozta mostani áremelkedésüket -, de minden másra 18-ról 20 százalékra emelték. A társasági adó jövő év elejétől nő 10-ről 12 százalékra.

A szakértők szerint a szerbiai, 350 eurós átlagfizetések eddig is túl alacsonyak voltak az árakhoz képest, mivel egy három tagú család élelmiszer-kosara havi 55 ezer dinárt, mintegy 450 eurót tesz ki, s ez a helyzet mostantól tovább romlik.

Az autonóm szerb szakszervezetek szövetsége az áremelések visszavonására szólította fel a kormány. Közölték, hogy amennyiben 15-20 napon belül nem állítják vissza a szeptember 1-jei árszínvonalat, országszerte az utcára viszik az embereket. Azért nem az október 1 előtti árakat akarják visszahozni, mert szeptember folyamán már hasonlóan drasztikusan felment az ára a tejnek és a tejtermékeknek, a lisztnek, az étolajnak, a tojásnak és a gyümölcsöknek, a vegyipari termékeknek és az energiának. Akkor a kereskedelmi miniszter még úgy nyilatkozott, hogy a kormány nem marad tétlen e kihívással szemben - nem is maradt, inkább csatlakozott a trendhez.