Hét kamionnyi kínai árut foglalt le egy éjszakai rajtaütéssel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szállítmány egy olyan kereskedőhöz érkezett, akinél korábban már több mint 300 milliós adókötelezettséget állapítottak meg a revizorok. Az adózó módszere nem ismeretlen az adóhatóság előtt - emlékeztet a NAV közleménye -: a Kínából az Európai Unióba érkező áru után sem a vámkezelés helyszínén, Szlovákiában, sem az eladás helyszínén, Magyarországon nem fizet általános forgalmi adót.

A NAV aláhúzta: a távol-keleti áruk forgalma az állami költségvetés adóbevételei szempontjából nagy kockázatot rejt. Legutóbb egy cipőt és ruhaneműt forgalmazó kereskedőről derült ki, hogy rendszeresen kijátssza az adózási szabályokat. A módszer az uniós vám- és adószabályok megkerülésén alapul: az árut Szlovákiában vámkezeltetik, de mivel nem ott értékesítik, a forgalmi adó megfizetése nélkül szállíthatják tovább Magyarországra.

Forrás: NAV


Az árut fogadó, közösségi szabályok alapján elvileg Magyarországon adózó vállalkozás azonban nem tett eleget a beszerzéshez kapcsolódó általános forgalmi adó bevallási kötelezettségének. Az adóellenőrzés mintegy 237 millió forint adóhiányt tárt fel, az ehhez kapcsolódó késedelmi pótlék és bírság összesen 119 millió forint.

Amint arról korábban beszámoltunk, a legfrissebb adatok szerint kétezer cég és 3,5 ezer magánszemély - köztük ismert nevek - szerepel az adóhatóság azon szégyenlistáján, mely a száz, illetve tízmillió forint feletti tartozással rendelkezőket gyűjti. A NAV több száz milliárd forintot követel az adósoktól, a legnagyobb tartozás megközelíti az ötmilliárd forintot.

A költségvetésnek okozott kár megtérülésének biztosításaként a következő szállítmány megérkezésekor pénzügyőrök, adóellenőrök és végrehajtók várták az országba érkező, árukkal megrakott kamionokat. A több budapesti kerületre kiterjedő, éjszakába nyúló akcióban a NAV szakemberei igazoltatták és nyilatkoztatták a sofőröket és az árut átvevő személyeket, majd a végrehajtók lefoglalták a mintegy 470 millió forint értékű árut. A hét kamion feltartóztatásában, átvizsgálásában és az áru tételes lefoglalásában a NAV Bevetési Főigazgatóságának, Kelet-budapesti Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának, valamint Kelet-budapesti Adóigazgatóságának összesen 56 munkatársa vett részt.