Gyakorlatilag az idén is a tavaly érvényes szabályok alapján kell adózni az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmek után - ennek részleteit 2014-es cikkünkben itt találja, a friss NAV-útmutatót pedig itt.

Alapesetben a jövedelem (vagyis leegyszerűsítve az eladási ár és a korábbi vételár, illetve öröklés esetén a hagyatéki végzésben megállapított érték különbözete) után kell megfizetni a 16 szja-kulccsal kiszámított adót. Van persze egy sor, adómentességet biztosító kivétel, az adóalapot csökkentő tétel, továbbá a számított jövedelem annál kisebb, minél régebben történt az ingatlan szerzése. Utóbbi az idén azt jelenti, hogy egy 2010-ben vagy az előtt megvásárolt, örökölt lakóingatlannál már számolgatni sem kell, semmiképp nem keletkezik adófizetési kötelezettség. Minden más ingatlan (telek, üdülő, üdülőtelek, termőföld, üzlethelyiség, nem lakás céljára szolgáló egyéb ingatlan) esetén az első öt évben nincs adóalapcsökkentő korrekció, majd évente 10 százalék lép be, így egy 2000-ben vagy az előtt megszerzett ingatlannál lesz nulla az adófizetési kötelezettség.

Abban az esetben, ha az értékesített ingatlan eredetileg (szerzéskor) nem minősült lakásnak, lakóháznak, de az eladás időpontjában az ingatlanügyi hatóság nyilvántartásában már ekként szerepel, akkor az adókötelezettségre a lakásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni

Ami a változásokat illeti, 2013-ban végleg kikerült az adórendszerből az időközben marginális jelentőségűvé olvadt lakásszerzési kedvezmény (méltányossági kérelem természetesen továbbra is benyújtható), tavaly pedig a termőfölddel és a nem lakóingatlanra (például üdülőre) vonatkozó vagyon értékű joggal kapcsolatos regula változott. Utóbbi azt jelentette, hogy a lakóingatlanhoz hasonlóan módosította az adóalapot a tulajdonszerzés időpontja, vagyis minél régebben történt, annál kevesebbet kell fizetni.

Az idén ezeknél is kisebb jelentőségű változás történt: ez a pontosítás a termőföld értékesítéséből származó jövedelem adómentességéhez kötődik.

2014. évtől a vevő által használt földterület méretétől függetlenül adómentes, a termőföld értékesítésből származó jövedelem, ha a magánszemély a termőföldet

 

  • regisztrációs számmal rendelkező állattenyésztést folytató olyan magánszemélynek adja el, aki a termőföldet egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként legalább 5 évig az állattartó telep takarmánytermelése céljából használja, vagy
  • olyan magánszemélynek értékesíti, aki az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak az állattenyésztés takarmánybiztosítása érdekében legalább 10 évre bérbe adja.

 

Az adómentesség egyik feltételeként itt meghatározott 5, illetve 10 éves hasznosítási időszakot az idéntől már a törvény is meghatározza: E pontosítás eredményeképpen az 5 vagy 10 éves időszak kezdő napja a birtokbaadás napja, de legkésőbb az adásvételi szerződés keltét követő 12. hónap utolsó napja.