A rendőrség még 2011-ben tartott házkutatást egy Győr Kismegyer városrészében lévő házban, amely ifjabb Laki Lászlóé, aki családjával együtt vezető szerepet játszik a CBA regionális tevékenységében - kezdi beszámolóját egy milliárdos áfacsalási ügyről az Origo. A hírportál eddig nyilvánosságra nem került hatósági iratok segítségével és személyes beszélgetésekkel szerzett új információkat az ügyről.

Az adóhatóság 2008-ban kezdett nyomozni adócsalás gyanúja miatt, amelyben eljárást indítottak ifj. Laki Portéka ABC Kft. nevű vállalkozása ellen is. A Origo a Portéka ABC cégbírósági iratai között olyan ügyészségi dokumentumot is talált, amely szerint a tulajdonos a csalási ügy egyik gyanúsítottja. A Portéka másik tulajdonosa a Delikát Kft, amely idősebb Laki László kezében van. Ő két fiával vezeti ezt a vállalkozást.

A CBA pechje

A CBA úgy kerül a képbe, hogy Lakiék, akik ismert vállalkozónak számítanak a környéken, a megyében lévő számos CBA-áruház tulajdonosai is. Emellett a Delikát 1998 óta a CBA régiós központja, jelenleg 19 boltjuk van Győr-Moson-Sopron megyében. A CBA franchise alapon épül fel, önálló cégek alkotják, amelyek szerződéses viszonyban vannak a CBA központjával.

Ez az egyik ok, hogy az ügy árnyékot vethet a magyar áruházláncra. A másik, hogy idősebb Laki László 14 éven át, 2012-ig egyike volt a CBA tulajdonosainak. Jelenleg fiának, Laki Péternek van nem igazán jelentős tulajdona a CBA-ban.

Körhinta

Az Origo kezébe került dokumentumokból kiderül, hogy a Portéka szlovák, spanyol, olasz és magyar cégeken keresztül utaztatott papíron körbe árut fél Európán, miközben az Szlovákiába sem jutott el. A cég három és fél milliárd forint áfát vont le a körbeszámlázás során. Az iratok szerint az ügy minden szereplője tisztában volt azzal, hogy bűncselekmény résztvevője. A nyomozás során egy másik hasonló ügyre is fény derült, miközben a részt vevő vállalkozások árbevétele ugrásszerűen nőtt.

A Laki család tagjai még 2011-ben cáfolták részvételüket és azt állították, hogy jóhiszeműen jártak el. A CBA kommunikációs igazgatója Fodor Attila az Origo kérdéseire azt válaszolta, hogy a Portéka ABC nem partnerük, a Delikáttal pedig csupán francihese-viszonyban vannak, továbbá tudomásuk szerint az utóbbi vállalat ellen nem folyt és nem folyik eljárás.

Mint Marci hevesen

A szomszédok szerint a Laki család tagjait nem rázta meg az ügy - írja az Origo. Semmit sem változott a kedélyállapotuk. Látszik rajtuk, hogy jól keresnek, szép házakban laknak és jó autókkal járnak. Az egyik fiatalabb családtagot gyakran látják, ahogy terepjárójával közlekedik. Idősebb Laki Győr egyik kertvárosában egy nagy házban él, amelyet két kitömött állat őriz.