Módosító javaslatokkal szórta meg a jövő évi adócsomagot a költségvetési bizottság. Ezek a módosítók azok, amelyeket a kormány és a parlament várhatóan támogatni fog - írja a Hvg.hu. Ráadásul a bizottsági módsítók többsége általában a NGM-ben vagy más minisztériumokban készülnek, magyarán ezek inkább a kormány javaslatai.

Egy javaslat a halottszállító autókat mentesíti a regisztrációs adó alól, hogy miért, nem derül ki. A bizottság azt is lehetővé tenné, hogy aki saját borát kóstoltatja és értékesíti, ne kelljen üzlethelyiséget nyitnia. A javaslat szerint erre turisztikai és vidékfejlesztési szempontból van szükség.

A képviselői tiszteletdíjat átsorolják a nem önálló tevékenységből szerzett jövedelmek közé. Ez lényegében azt jelenti, hogy a képviselők tiszteletdíja 2014-től bérjellegű jövedelem lesz, eddig nem minősült annak.

Egy másijk  javaslattal adózásra ösztönözné a bizottság a külföldről ideérkező színészeket és zenészeket, ugyanis egyszerűsített adózást biztosítana azoknak a külföldi előadóművészeknek, akik csak rövid ideig tartózkodnak Magyarországon. Eszerint, ha ezt a módot választják, a bevételük 70 százaléka után kell megfizetniük a 16 százalékos személyi jövedelemadót (szja). Adókedvezményeket viszont nem vehetnek igénybe. Az adót az ország elhagyásáig kellene megfizetni egy háromsoros angol-magyar bevallással, és nem kellene hozzá adószám sem.

Csökkentik a közműadót

A bizottság egy olyan javaslatot is benyújtott, amellyel gyakorlatilag csökkentené a közművezetékek adóját. A hatályos szabályozás szerint a hírközlési vezetékekre sávos adókedvezmény van: 170 kilométer vezetékhosszig 80 százalék, 170-250 kilométer vezetékhossz között 60 százalék, 250-300 kilométer vezetékhossz között 20 százalék. A teljes adót csak a 300 kilométert meghaladó vezetékhossz után kell megfizetni. A hatályos szabályozás tehát jelenleg figyelembe veszi azt, hogy a kisebb, kevesebb vezetékkel rendelkező távközlési társaságok teherviselő képessége kisebb, azonban sok esetben e kisebb társaságoknak - szolgáltatási területük miatt - egy fogyasztó eléréséhez relatíve sok vezetéket kellett kiépíteni - írja a módosító javaslat.

Bezárások lehetnek a pénztárgépek miatt

A pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos mulasztások nagy száma miatt a jövőben akár az üzletét is bezárhatják annak, aki nem teljesíti az online pénztárgépre vonatkozó előírásokat - lényegében ezt lehet leszűrni az egyik csütörtökön benyújtott bizottsági módosítóból.

A javaslat szerint azokban az esetekben is fontos a pénztárgépekkel kapcsolatos visszaélések megfelelő szankcionálása, amelyekben az adózó üzlethelység nélkül végez tevékenységet.

További részletek a hvg.hu-n.