A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint az idén augusztus elseje előtt keletkezett tartozásokat július 31-éig kell rendezniük az szja egy százalékában reménykedő civil szervezeteknek, az azt követő és a kedvezményezetti státus igazolására szolgáló adatlap kelte között keletkezett tartozást pedig legkésőbb annak esedékessége napján kell megfizetni.

A határidőt nagyon fontos betartani, mert ha a hatóság azt tapasztalja, hogy a szervezetnek köztartozása van, egyetlen fillért sem juttathat a felajánlott egy százalékokból. Ez a tiltás nem vonatkozik arra az esetre, ha a szervezet fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt kért és kapott.

Köztartozásnak minősül a NAV adóztatási és vámszervénél, valamint az önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott, törvényből eredő fizetési kötelezettség. A főváros esetében ide értendő a fővárosi és az adott kerületi önkormányzat követelése. A köztartozások közé tartoznak a behajthatatlannak minősített és a letéti számlán szereplő adótartozások is. A hatóság a vizsgálat során összefésüli az adatokat, s ha egy számlán túlfizetést tapasztal, azt a nyilvántartott tartozásoknál figyelembe veszi. Vagyis a szervezet akkor esik el az egyszázalékos felajánlástól, ha a szaldója mínuszos.

Kivételes esetben a szervezet méltányosságot kérhet, például ha az egyszázalékos felajánlás megvonása súlyosan veszélyeztetné a szervezet alapvető céljának elérését. Ebben az esetben a hatóság úgy teljesíti a felajánlott összeget, hogy abból a köztartozást előtte levonja. A szervezet a kötelezően kitöltendő adatlapján előre jelezheti, hogy várhatóan nem tud eleget tenni a köztartozásmentes kritériumnak, így kivételes méltányosság gyakorlását kéri. Ha csak később derül ki ez a probléma, a szervezet utólag is kérhet méltányosságot egy külön eljárás keretében.