Idén először két nap múlva, március elsején kezdheti meg az adóhatóság a személyijövedelemadó-bevallások alapján a magánszemélyeknek visszatérítendő jövedelemadó kiutalását. E bevallások közel negyede már elektronikus platformra került át tavaly, miközben az egy százalék sorsáról még mindig papíron, aláírással nyilatkozik az adózók többsége. A civil szervezetek számára felajánlott szja adományok összege tavaly elérte ugyan a 17 milliárd forintot, de félő hogy e forrásokat a kisebb potenciális szja volumen mellett e többlet erőfeszítések is megnyirbálhatják. Amennyiben e nemzetközileg is elismert támogatási metódust eredményesen szeretnénk folytatni, érdemes lenne a nyilatkozatokat is mindinkább digitális mederbe terelni - véli az RSM DTM szakértője.

A személyi jövedelemadó egy+egy százalékáról évről-évre dönthetnek az adófizetők, a potenciálisan felajánlható 30 milliárdos összeg közel 60 százalékáról tavaly is rendelkezett az adózók közel fele. 2011-ben a felajánlások összértéke 17 milliárd forintra rúgott, míg 13 milliárd forint - akaratnyilvánítás hiányában - továbbra is közös kasszába került. A felajánlási szándékot keresztülhúzó hibák - az adatok helytelen kitöltése, a szignó lefelejtése illetve az adó, vagy a nyilatkozatkésői beérkezése - a rendelkezések 5-10 százalékát lemorzsolják. Ugyanakkor az elektronikus adóbevallási arány örvendetes növekedését az egy százalékra vonatkozó felajánlások terén is követni lehetne "- emeli ki Héhn Miklós az RSM DTM Zrt. partnere.

A nyilatkozók adományainak átlag 5500 forintját és a támogatható szervezetek idei harmincezres körét figyelembe véve, nem tűnik könnyűnek több milliós forrást összegyűjteni, pedig a pénznek lenne helye. A civil szervezetek számára továbbra is fontos bevételi forrást jelentenek az szja adományok az esetleges központi vagy önkormányzati források, pályázati pénzek, vagy a vállalati szférából érkező adományok mellett. A több milliárdos költségvetésű alapítványoknál koncentrálódik - a marketingre fordítható magasabb büdzsé miatt - az 1 százalék bevételek legnagyobb hányada, a többiek nehezen válnak láthatóvá széles körben, ha nem találnak megfelelő partnert a forrásgyűjtés közvetlen támogatásához.