A Kopint-Tárki Zrt. az idei negyedik negyedévben 1,5 százalékos GDP-csökkenést vár, így az év egészében 1,3 százalék lehet a zsugorodás, majd jövőre a stagnálás a legvalószínűbb, lefelé mutató kockázatokkal - mondta Palócz Éva vezérigazgató a kutatóintézet idei idei negyedik konjunktúrajelentését bemutatva. Az októberi prognózis még 1,2 százalékos idei visszaesésével idén, míg jövőre 0,5 százalékos növekedéssel számolt.

A kutatók szerint mind a felhalmozás, mind a fogyasztás tovább csökken 2013-ban. Az egyetlen - már eléggé gyenge - húzóerő a nettó export marad, mértéke viszont - éppen a belföldi felhasználás ideinél mérsékeltebb csökkenése miatt - némileg elmarad az ideitől. A reálkeresetek várhatóan 2013-ban is - csekély mértékben, de - csökkennek, ezen belül is a magas keresetűek nagyobbik részét kedvezően érinti a félszuperbruttó teljes kivezetése. Az egészében kedvezőtlen jövedelmi folyamatok és sok háztartás továbbra is súlyos eladósodottsága nyomán a fogyasztás volumene is tovább esik jövőre, jó eséllyel a jövedelemnél nagyobb mértékben.

A beruházások idén és jövőre is mintegy 5 százalékkal zsugorodnak. Az export és az import növekedési üteme közti különbség némi csökkenése várható (1,5 százalékpont körüli mértékre) 2013-ban. Jövőre a kivitel volumene 3, a behozatalé 1,5 százalékkal nőhet. Az idei infláció 5,7 százalékos lesz a Kopint-Tárki várakozásai szerint, míg korábban 5,8 százalékot jeleztek. A változatlan adótartalmú árindex az év végére 3 százalék körül alakul, tehát ha nem lettek volna az idei adóváltoztatások, akkor el lehetett volna érni a 3 százalékos célt - véli Palócz. Jövőre az intézet modellje 4,8-5,0 százalékkal számol, szemben a kormány 5,2 százalékával.