A szokásos szerdai kormányülés elmarad, az Origo.hu információi szerint azért, mert a konvergenciaprogram fontos részleteit Orbán Viktor személyesen egyeztetné José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. A program részben azt hivatott alátámasztani, milyen intézkedésekkel éri el a kormány az idei és a 2013-as költségvetési hiánycélját. Ehhez 150, illetve durván 400 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Ez úgy jön ki, hogy az Európai Bizottság idénre 3, jövőre 3,6 százalékos GDP-arányos deficitet jósol, a kormány célja pedig 2,5, illetve 2,2 százalék. A különbség forintban mérve az említett 150, illetve 400 milliárd forint. Amint arról beszámoltunk, az IMF is nagyobb hiányt vár, mint a kormány.

A portál úgy tudja, hogy eredetileg a mára tervezett kormányülésen fogadták volna el az új konvergenciaprogramot angol és magyar nyelven. A dokumentumon már nem kell sokat alakítani, de a véglegesítéssel mégis megvárják Orbán jövő hétfői találkozóját Barrosóval. A kormány az Origo értesülései szerint azt várja a megbeszéléstől, hogy azon kiderül, Brüsszel hogyan fogadná a tervezett kormányzati intézkedéseket, így kritika esetén lehetne még korrigálni.

Kulcskérdés, hogy a várható kiigazító csomag gerincét adó, 2013-tól bevezetendő és 200 milliárd forintra taksált banki tranzakciós adóhoz (becenevén sárgacsekk-adó) mit szól Brüsszel. Egyelőre úgy tűnik, hogy az EU nem áll az adó útjába, legalábbis ez olvasható ki a Bruxinfó hétfői cikkéből. A portálnak névtelenül nyilatkoztak a bizottság adóügyi főigazgatóságának illetékesei, akik azt mondták a hozzájuk eljutott hírek alapján, hogy a tranzakciós adó magyar változatát nem érheti kifogás, ha az nem minősül második áfának.