Nem lesz összeurópai szinten pénzügyi tranzakciós adó, mondta tegnap a német pénzügyminiszter. A jelentős adóbevételeket hozó sarc kivetése azon bukhat el, hogy több ország, köztük Nagy-Britannia sem támogatja annak bevezetését. Schäuble szerint csak akkor lenne értelme az úgynevezett Tobin-adó bevezetésének, ha azt Európa minden országában kivetnék, ez azonban esélytelen. A német pénzügyminiszter véleménye szerint még szűkebb körben, az eurózónában sem tudják bevezetni.

A tőzsdén kereskedett instrumentumok forgalmának megadóztatásáról azonban egyelőre nem mondtak le, a német konzervatív párt, a CDU politikusai jelenleg különböző alternatívákban gondolkodnak, az adót a részvényeken és egyéb értékpapírokon túl a derivatív termékekre is ki kívánják vetni. Az eurózóna tagországain kívül több EU országot is meg kívánnak nyerni az ötletnek, elegendő támogatás mellett pedig akár még idén bevezethetik az adót.

Tobin adó

James Tobin (1918. március 5. - 2002. március 11.) Nobel-díjas közgazdász által kitalált és utána elnevezett, eredetileg a deviza-tranzakciókra kivetett adófajta.
A Bretton Woods-i rendszer 1971-es összeomlása után jelentősen megnőtt a tőkepiaci tranzakciók volumene, a politikai és gazdasági döntéshozók egyfajta fékező mechanizmust tartottak szükségesnek a magas volatilitás és a gyors pénzmozgások megfékezésére.
Tobin elmélete alapján a tőkepiaci tranzakciókat adóval sújtanák, a megemelkedő tranzakciós költségek miatt a spekulatív pozíciók volumene visszaszorulna. Eredetileg a deviza-tranzakciókra vetették volna ki az adót, amelynek mértéke "békeidőben" 0,5 százalék lehet, extrém piaci szituációkban azonban akár 20 százalékig is emelkedhetne.
A 90-es években a számítógépek és az internet elterjedésével ismét felvetődött az adó bevezetésének lehetősége. Ekkor több globalizációellenes szerveztet is felkarolta az ötletet.


Az Európai Bizottság már tavaly nyilvánosságra hozta, milyen paraméterek mentén vezetnék be az új adót, ez alapján az adó mértéke részvények és kötvények esetében a tranzakciók értékének 0,1 százaléka, a derivatív termékek esetében 0,01 százalékos lenne, amelynek bevezetésétől összeurópai szinten mintegy 50-60 milliárd eurós bevételt remélnek.

Az adót a franciák és az osztrákok akár egyedüliként is bevezetnék, míg Németország egy szélesebb európai kezdeményezést támogatna. Kifejezetten ellenzi viszont a Tobin adó bevezetését Anglia és Csehország, az előbbi elsősorban azzal érvel, hogy az adó bevezetésével London komoly versenyhátrányba kerülhetne más pénzügyi központokkal szemben.