Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a mai nappal kezdeményezte egy online pénztárgép munkacsoport felállítását, amelynek célja az online pénztárgépre való átállás elősegítése - közölte a szaktárca. A munkacsoport feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, valamint a turisztikai, kereskedelmi, és ásványolajipar ágazat, illetve a gyógyszerészeti szakma képviselői közösen látják el.

A létrehozott munkacsoport folyamatosan figyelemmel kíséri az online pénztárgépre való átállást, szükség esetén intézkedésekre tesz javaslatot. A munkacsoport az átállás végéig látja el a feladatát - fogalmaz a közlemény.
A lehetséges intézkedésekre a dokumentum nem utal, de miután a korábbi nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy az átállás időpontja tekintetében nem enged az NGM, vész esetén más könnyítés lehet a megoldás.

Varga Mihály azt követően kezdeményezte a munkacsoport felállítását, hogy mind a benzinkutasok, mind a patikák jelezték, hogy komoly gondokat okozhat a pénztárgépcsere. A Magyar Ásványolaj Szövetség közölte, hogy tagvállalatai 2014. január 1-jétől nem tudják töltőállomásaik működését jogszerűen biztosítani, ami azzal a következménnyel járhat, hogy a jogkövető töltőállomások nem nyitnak ki, amelyeket pedig tulajdonosaik mégis üzemeltetni próbálnak, az ellenőrzést végző hatóság bezáratja, ami veszélyeztetheti az ország üzemanyagellátásának folyamatosságát.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke arról beszélt az Inforádiónak, hogy önhibájukon kívül nem tudnak megfelelni a gyógyszertárak az online kasszára történő átállás követelményeinek január elsejéig. Az elnök bízik abban, hogy sikerül a jogalkotóval megállapodni abban, hogy átmeneti ideig az adóhivatal ne szabjon ki büntetést, hiszen a lakosság gyógyszerellátása nem kerülhet veszélybe.