November utolsó munkanapján jelent meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján az a feketelista, amin az előző negyedévben jogerőssé vált, jelentős összegű adóhiánnyal nyilvántartott szervezetek és magánszemélyek szerepelnek. A cégek 100 millió, a magánszemélyek 10 millió forintot meghaladó tartozással kerülnek az adóslistára. (Ezt megelőzően jelent meg a legnagyobb adótartozással bírók listája, amelyen celebek és más ismert nevek is szerepelnek - erről részletesen itt olvashat.)

A listavezető - nem mellesleg felszámolás alatt lévő - cég, a miskolci Poltrend Kft. a mulasztási bírságokkal és késedelmi pótlékokkal együtt (ezeket hívják jogkövetkezménynek, amelyek nagysága általában megközelíti az adóhiány összegét) - nagyjából 4,9 milliárd forinttal tartozik az államnak. Ez nagyobb, mint a második negyedéves listavezető hárommilliárdos tartozása.

A névsor elsőr tíz szereplője összesen több mint 23 milliárd forint adótartozást, bírságot és pótlékot halmozott fel, ami szintén meghaladja a második negyedévben regisztrált 16,5 milliárdos összeget.

A lista hosszúsága a második negyedhez képest a duplájára nőtt, kétszáz név található a felsorolásban. Ők összesen 86 milliárd forinttal tartoznak, bírsággal és pótlékkal együtt, az április-júniusi 54 milliárd után.

Több név is visszaköszön a legnagyobb adótartozással bírók már korábban említett listájáról. Köztük minden bizonnyal a legismertebb az Electro Worldé: az egykor szebb napokat látott elektronikai áruházlánc 441 millió forinttal tartozik, amihez további több mint 270 millió forint bírság és késedelmi pótlék jön hozzá.