Furcsa döntésnek tűnik, hogy a háromszintű adóhatóságból egyszintű lesz, és ezentúl a másod- és harmadfokú jogorvoslatot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) látja el. A mostani kormány 2010-ben épp az Alkotmánybíróság határozata miatt döntött a háromszintű szervezet létrehozásáról - jegyzi meg mai cikkében a Magyar Nemzet.

Az a döntés, hogy Tállai András államtitkárként vezeti majd az adóhatóságot, valószínűleg alkotmányellenes helyzetet teremt: ő ugyanis országgyűlési képviselő is, és egyszerre tagja a törvényhozói és a végrehajtói hatalomnak - mondta a lapnak egy, a NAV ügyeit jól ismerő forrásuk.

Annak ellenére, hogy Varga Mihály egy korábbi interjúban kevesellte az adóellenőröket, nemrég arról beszélt, hogy akár 2400 dolgozót is elküldenek a hivataltól. Tállai András azonban már nem mondott pontos számot. Nem ismert, hogy mely régiók mely megyéit érinti majd leginkább a leépítés - tette hozzá a NAV-dolgozó.

Varga Mihály mélyebb integrációt említett, ami azt jelentheti, hogy az eddig nyolc-tíz különböző épületben dolgozó munkatársak új létesítménybe költöznek, de erre a szervezetnek nincs anyagi forrása. Ha ez megvalósul, akkor annak nyomós oka lehet, és értesüléseik szerint azt sem lehet kizárni, hogy ezeket az épületeket Mészáros Lőrinc és Garancsi István, újabban egyre több megrendelést elnyerő vállalkozók érdekeltségébe tartozó cégek építhetik.

Az NGM-ben egyelőre még nem készült el az új törvénytervezet, az új megyei vezetőket sem nevezte ki Varga Mihály, ezért a Magyar Nemzet forrásai úgy gondolják: ha fontos a kormányzatnak a NAV működőképességének fenntartása, januárig képtelenség végrehajtani a beharangozott átalakításokat. Az NGM sajtóosztálya arról tájékoztatta a lapot, hogy az átszervezés kapcsán még nincs végleges tervezet.