A monetáris unió integrált részeként létre kell hozni az eurózóna közös bankrendszerét - állt határozottan az elmúlt hetekben felmerült javaslat mellé az Európai Központi Bank. Ennek létrehozása természetesen időbe kerül és jogszabályváltozásokat feltételez, ám ha megvalósul, akkor három célt kell elérnie.

Először is erősíteni kell a pénzintézetek európai szintű ellenőrzését, ami elősegíti pénzügyi integrációjukat, kiegyenlíti a makrogazdasági egyensúlytalanságot és javítja a közös monetáris politikai végrehajtását.

Másodszor el kell választani egymástól a bankokat és az államokat, ezek összefonódása ugyanis jelentős szerepet játszott a pénzügyi válság elmélyülésében. A bankok vásárolták fel az államkötvényeket, amelyek növelték a költségvetési hiányt és az államadósságot, fizetési gondokat okozva az államoknak, majd kockázatossá téve ezzel a pénzintézeteknél lévő kötvényeiket.

Ennek részeként létre kell hozni az európai szintű betétbiztosítási rendszert. Végül a minimálisra kell csökkenteni az adófizetők hozzájárulását a bankok stabilitásának biztosításához, mégpedig oly módon, hogy a csődkockázat terhét a pénzintézeti szektorra kell terhelni.