Most, hogy eljött szenteste napja, legkésőbb délután vége az őrületes rohanásnak, a vásárlásnak és a családok végre asztalhoz ülnek, hogy élvezzék az együttlétet, miközben elfogyasztják a finom karácsonyi fogásokat.

De mi kerül a magyarok asztalára karácsonykor? A Pulzus Kutató segítségével megmértük, hogy átlagosan hány fogásból áll a magyarok menüsora, milyen levest vagy húst esznek, és melyik a lakosság kedvenc ünnepi desszertje.

Tényleg Budapesten eszik a legkevesebbet?

A felmérés szerint a magyar családok legtöbbjénél (42 százalék) 3 fogásból áll a karácsonyi menü. Utánuk következik a 2 fogásos tábor (30 százalék), majd azok, akinél 3 fogásnál is több van (18 százalék), és csak 10 százalék mondta azt, hogy mindössze 1 fogás szerepel az étkezésben.

A legfiatalabbak(18-39 évesek) és a legidősebbek (60+ évesek) egyaránt 43 százalékban válaszolták azt, hogy 3 fogásból áll a menü, a középkorúaknál (40-59 évesek) ez csak 39 százalék. A több mint 3 fogást felszolgálók táborát a legidősebb korosztály képviseli a legnagyobb számban (23 százalék), a legkevesebben pedig a középkorúak közül mondták azt, hogy sokat esznek.

Kép: Economx

Ha földrajzi szempontok alapján nézzük, a mindössze 1 fogást fogyasztók a budapestiek közül kerültek ki a legtöbben (15 százalék), a legtöbbet, 3+ fogást pedig a legkisebb területen, a községben élők fogyasztanak.

Úgy látszik, az iskolai végzettség összefügg az elfogyasztott étel mennyiségével.

A válaszok szerint ugyanis a legkevesebbet az alacsony, vagyis alapfokú végzettséggel rendelkezők eszik (11 százalék), a legtöbbet (24 százalék) pedig a diplomások.

Nem a halászlé a magyarok kedvenc ünnepi levese

Bár azt gondolnánk, karácsonykor boldog-boldogtalan halászlét eszik, a kutatásból egyértelműen kiderül, hogy nem ez a leves a magyarok kedvence ezen az ünnepen.

A válaszadók többsége (41 százalék) úgy nyilatkozott, hogy húsleves kerül az asztalra karácsonykor,

és csak ezután következik a halászlé (32 százalék), 15 százalék más levesre voksol, 12 százalék pedig azt mondta, náluk egyáltalán nincs leves. Ami a húslevest és a halászlevet illeti, inkább a férfiak favorizálják ezt a két ételt (32, illetve 45 százalékban), az „inkább másik leves” kategóriában viszont a nők verik 1 százalékkal a férfiakat.

Kép: Economx

A felmérés szerint a halászlé az idősebb generáció kedvence (37 százalék), a másik két korosztály csak 29-29 százalékban választja ezt a fogást, tehát úgy tűnik, a 60+-osak ragaszkodnak leginkább a hagyományhoz.

A „más leves készül” kategóriát a legfiatalabbak nyerték (17 százalékkal), a fiatalok tehát valószínűleg valamilyen trendi újítással készülnek karácsonykor a halászlé-húsleves tandem helyett.

Ugyanebben a kategóriában a diplomások vannak a legtöbben (18 százalék), a húslevest (42 százalék) és a halászlevet (33 százalék) pedig az alapfokú végzettségűek favorizálják.

Földrajzi szempontból a halászlevet a városiak (38 százalék), a húslevest a községben élők szeretik a legjobban, a „másik leves” kategóriában pedig a fővárosiak nyertek (20 százalék).

Húsimádó a magyar nemzet

Azt is megkérdeztük a lakosságtól, hogy melyik húsfajtát részesítik előnyben karácsonykor. Kétféle hús is utcahosszal végzett a többi előtt,

  • a sertést (30 százalék);
  • majd a csirkét (28 százalék) választották a legtöbben.

Az egyéb kategóriát, például feltételezhetően a kacsát 13 százalék, a pulykát 11 százalék, a marhát pedig 8 százalék jelölte meg. A húsmentes étkezést meglepően kevés, mindössze 5 százalék jelentette.

A felmérés szerint a nők a baromfira voksolnak, ugyanis a csirkét és a pulykát is a nők választották többen (13 és 32 százalék), míg a sertés-marha kombináció inkább a férfiak kedvence (30 és 23 százalékkal). 

Kép: Economx

Ha korcsoportonként nézzük, a fiatalok a csirkére voksolnak legnagyobb arányban (31 százalék), az idősebbek pedig a sertést jelölték meg legtöbben (28 százalék).

A húsmentesek a középkorúak közül kerültek ki a legtöbben, 7 százalékuk mondta, hogy vegetáriánus menüt szolgálnak fel szenteste.

A budapestiek a csirkét részesítik leginkább előnyben (34 százalék), a községben élők pedig a sertést. De a legtöbb húsmentes menü is a községben élőkhöz köthető (7 százalék).

Egy süti mindenek felett

A magyar gasztronómia számos sztártermékkel rendelkezik, ezek közül rengeteg félét készítünk el karácsonykor, de nézzük, melyik a magyarok kedvence. (Itt több választ is megjelölhettek – a szerk.).

A válaszadók a bejglit jelölték meg legtöbben (69 százalék),

a konkrét termékek közül holtversenyben második lett a mézeskalács és a zserbó (33 százalék), és a hókiflié a bronzérem (17 százalék). Rendkívül sokan azonban (47 százalék) egy másik, konkrétan meg nem nevezett desszertet készítenek el karácsonykor.

Kép: Economx

A legkevesebb szavazatot (4 százalék) a flódni kapta. Mindössze 5 százalék nyilatkozott úgy, hogy náluk nincsen semmilyen sütemény karácsonykor.

A bejgli kategóriában a nők, a 60+-osok, a budapestiek és az alapfokú végzettségűek szerepeltek legtöbben, a zserbóért pedig szintén a 60 feletti nők rajonganak. A mézeskalács a diplomás, fiatal nők kedvence, a sütimentes menüt pedig fiatal, Budapesten élő, alapfokú végzettséggel rendelkező férfiak jelölték meg.

Ha mindezeket összesítjük, kiderül, hogy egy átlagos magyar ünnepi asztalon karácsonykor a következő menüsor szerepel:

  • 3 fogás;
  • húsleves;
  • valamilyen sertéshúsból készült étel;
  • és a bejgli.

Kikutattuk, hogy melyik az ország kedvenc bejglije

A Pulzus Kutatóval összefogva, számos kérdésre kerestük a választ a magyarok bejglifogyasztási- és vásárlási szokásait illetően, ebből pedig megtudtuk, hogy melyik a hazai lakosság kedvenc tölteléke, mennyit vagyunk hajlandó költeni rá, és hol vesszük a legnépszerűbb karácsonyi édességet. Bővebben→