Ígéretesek lehetnek az ehető gombák az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában – derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából. Világszerte több százmillió embert érint a 2-es típusú cukorbetegség (T2DM), melynek kialakulásában meghatározó az inzulinrezisztencia (IR).
Magyar kutatók szerint a gyógyhatású gombák bioaktív vegyületei, mint a poliszacharidok és terpenoidok, megelőzhetik vagy mérsékelhetik az IR-t
A gombák segíthetnek
A csiperkegomba, a shiitake vagy akár a laskagomba – melyek a nyugati étrendnek is gyakori elemei – megelőző vagy kiegészítő terápiaként szolgálhatnak az inzulinrezisztencia kezelésében, áll az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban nemrég közzétett összefoglaló publikációban.
Kapcsolódó
Ha a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ez emelkedett glükózszinthez vezethet a véráramban, károsítva a sejteket, szöveteket. Az inzulinrezisztenciából pedig idővel 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, ami világszerte 830 millió embert érint az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.
A Magyar Diabetes Társaság szerint Magyarországon több, mint egymillióan élnek diabétesszel, ezen felül a diagnosztizálatlan esetek száma is több százezer lehet.
A Semmelweis Egyetem tanulmánya szerint a gombákban található bioaktív anyagok – poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyületek, bioaktív fehérjék, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok – javíthatják az inzulinérzékenységet és támogathatják az anyagcserét.
A gombák poliszacharid rostjai például pozitív anyagcsere-folyamatokat indíthatnak el a hasznos bélbaktériumok táplálásával. A “jó” baktériumok segítik a tápanyagok megfelelő lebomlását és felszívódását, valamint erősítik a bélhám védelmi rendszerét, így csökkentve a krónikus gyulladás rizikóját, mely fontos tényező az inzulinrezisztencia kialakulásában. Ezek a poliszacharidok mérséklik a cukrok és a zsírok felszívódását is, segítve a testsúlyszabályozást, mely kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.
A legújabb kutatások szerint a bélrendszer egészsége kulcsszerepet játszik a testsúlytöbblet és a cukorbetegség kialakulásában is
– mondta Németh Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusa, a tanulmány első szerzője.
Helyes étrenddel, az egészséget szolgáló bélbaktériumok megfelelő támogatásával javíthatjuk az inzulinérzékenységet és az anyagcsere-funkciókat.
A gombák bioaktív összetevőinek további hatásai, melyek javíthatják az inzulinrezisztenciát:
- A glükóz felszívódásának szabályozása: Vegyületeik az emészthető poliszacharidokat bontó enzimek gátlásával lassítják a glükóz véráramba jutását, megelőzve a hirtelen vércukorszint-emelkedést.
Glükózfelvétel fokozása a vérből a sejtekbe: Javítják az inzulin-jelátvitelt, hatékonyabbá téve a sejtek glükózellátását. - Inzulintermelés támogatása: Hatóanyagaik fokozzák a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulintermelését. Emellett a GLP-1 nevű hormon szintjének növelésével megóvhatják azokat a sejthaláltól, ezzel is fenntartva az egészséges inzulintermelődést és vércukorszintet.
- Zsíranyagcsere optimalizálása: Csökkentik a káros zsírlerakódást, mivel elősegítik a szabad zsírsavak felhasználását az izomszövetben, miközben támogatják annak egészséges működését.
- Zsírszövet működésének javítása: A kórosan megnövekedett zsírszövet már főként gyulladást okozó anyagokat termel, fokozva az inzulinrezisztencia kialakulásának veszélyét. A gombák segíthetnek a zsír egészséges raktározásában és felhasználásában, illetve támogatják az úgynevezett adiponektin termelődését is, mely gyulladáscsökkenő, így hozzájárulnak az anyagcsere egyensúlyának fenntartásához.
A gombák természetes vegyületeiben valós lehetőség rejlik az egészséges anyagcsere- folyamatok helyreállítására
– tette hozzá Németh Zsuzsanna.
A természetes gyógymódok és a megelőző szemléletű életmód előtérbe kerülésével az ehető gombák is kiegészítő terápiás lehetőséget nyújthatnak a cukorbetegség kezelésében.
Az ehető gombák a kiegyensúlyozott étrend részeként bármikor fogyaszthatók, de diagnosztizált betegség esetén táplálékkiegészítőként csak orvosi felügyelet mellett javasoltak – figyelmeztet a szakember. Kivonatként ugyanis töményebb és dúsított formában jutnak a szervezetbe, és ez nem megfelelő használat esetén káros is lehet.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Legolvasottabb

Megjelent egy új várólista-protokoll: betegek tízezreinek változhat meg az élete

Óriási a baj: Nagy Márton 2,5 százalékra rontotta a GDP-növekedést

Drasztikus átalakulás előtt a Gazprom: történelmi a bukás

Gödöllőn elszakadt a cérna, a szakrendelőt átadják az államnak

Nem áprilisi tréfa, amit holnaptól látni fog a kutaknál

Közelharcot vívnak a budapesti panelekért: idáig kúszott fel az áruk

Itt a jelentés a tavalyi költségvetési egyenlegről

Bajban a juhászok: zuhan a bárány ára a járvány miatt

Búcsút inthetünk a papírnyugtáknak, bekopogtatnak az e-pénztárgépek
