Hamarosan társadalmi egyeztetés kezdődik arról a jogszabálytervezetről, amely lehetővé teszi a hazánkban szolgálatot teljesítő amerikai katonáknak, hogy könnyített eljárásban kapjanak magyar rendszámot - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán.

Ez a jogszabály a pápai légibázison szolgáló katonákat érinti 

- fejtette ki az amerikai nagykövettel,  David Pressmannal folytatott megbeszélését követő bejegyzésében.
A fő témák közé tartozott a júliusi washingtoni NATO-csúcs, amellyel kapcsolatban a miniszter rámutatott, hogy a védelmi szövetség a fennállásának 75 évfordulóját ünnepli, és Magyarország már 25 éve tagja az összefogásnak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf aláhúzta, hogy Magyarország elkötelezett és lojális szövetségese a NATO-nak.

Azonban az utóbbi évek folyamatait áttekintve látható, hogy nem volt mindig ennyire harmonikus a viszony, amit a rendszámok kérdése is megmutat.

David Pressman a közelmúltban egy beszédében külön ki is tért arra, hogy a Magyarországon szolgálatot teljesítő amerikai katonákat a magyar hadseregben barátian fogadták, de a kormány már kevésbé barátságos velük. Példaként említette, hogy a 

kormány több mint három éve nem engedi, hogy az amerikai katonák rendszámot kapjanak a családi autójukhoz.

Ezzel arra kényszeríti őket, hogy havonta több tízezer forintot fizessenek az ideiglenes regisztrációért - írta még márciusban a Telex.