Láng István országos vízügyi főigazgató az M1-en arról számolt be, hogy 

lassú emelkedés várható Budapestnél, szombat estig még körülbelül ötven centiméterrel emelkedik a Duna vízszintje, ezt követően lassú apadásnak indul a folyó.

Mint mondta, nagy az árvíz és nehéz a védekezés

A Duna átlagos vízszintje ugyan mintegy ötven centivel elmarad a 2013-as áradás vízszintjétől, de védvonalak terhelése így is igen jelentős

- idézi a főigazgatót az MTI.

Láng István kiemelte:

a védekezés ideje hosszabb lesz, mint ahogy azt korábban tervezték, mert a vártnál lassabb az apadás. Ennek oka, hogy a Boris ciklon kitörését követően Németországban jelentős eső esett, így az árhullám kétpúpú volt.

Úgy fogalmazott:

Ez egy nagyon nagy árvíz, nagy terhelést fog okozni.

A beszélgetésben szóba került, hogy Kisoroszi közúton megközelíthetetlen az árvíz miatt. Ezzel kapcsolatban a vízügyi főigazgató jelezte: várhatóan jövő hét kedd-szerda magasságában szabadul fel a település.

Láng István kitért arra is, hogy Budapesttől délre nem kell aggódni az áradás miatt, mert az 1956-os katasztrofális árvizet követően nagyon erőteljes fejlesztés indult meg, aminek következtében a töltések magasabbak és erősebbek Budapest alatt.

Budapest felkészült az árhullámra, de a neheze most jön

- ezt Karácsony Gergely főpolgármester írta a Facebook-oldalán.

Közölte, hogy jóval a tetőzés előtt befejezték a munkálatokat. A fővédvonalon 9 méteres magasságig épültek ki a szükséges helyeken az ideiglenes gátak. A védművek kiegészítő megerősítését is elvégezték a biztonság fokozása érdekében.

  • Péntektől lezárják a metró Batthyány téri állomását, a szerelvények csak áthaladnak a megállón, le- és felszállni nem lehet.
  • A metróállomás lezárásának idején a 39-es busz vonalán a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben indulnak a járatok, és csuklós buszok is közlekednek ezen a vonalon.
  • Le kellett zárni a III. kerületi Pók utcát is a Szentendrei út felől, ez a korlátozás a 106-os busz útvonalát érinti.

A Hydroinfon elérhető legfrissebb vízállás-előrejelzés alapján a vártnál némileg alacsonyabban,

  • Gönyűnél csütörtök este este 825 centiméterrel,
  • Komáromnál péntek reggel 790 centiméterrel,
  • Lábatlannál péntek este 838 centiméterrel,
  • Esztergomnál szintén péntek este 758 centiméterrel,
  • Nagymarosnál szombat hajnalban 694 centiméterrel,
  • Vácott szombaton napközben 752 centiméterrel, 52 centiméterrel a valaha mért legmagasabb vízállás alatt,
  • Budapesten szintén szombaton napközben 840 centiméterrel, 51 centiméterrel a 2013-as árvíz szintje alatt várják a tetőzést.

Az előző napokban becsültnél így várhatóan 10-20 centivel alacsonyabban tetőzik majd a folyó - olvasható az Időkép oldalán.

Komáromnál tetőzött a Duna pénteken

Az előrejelzéseknek megfelelően Komáromnál tetőzik, tetőzött péntekre a Duna, az árhullám halad tovább dél felé, péntek délutánra eléri Esztergomot - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Siklós Gabriella közölte: nagyjából most 50, vagy e fölött pár centiméterrel alacsonyabb a tetőző vízállás, mint 2013-ban volt. A legnagyobb kihívást az árvízi jelenségek okozzák a vízügyi szakembereknek, hiszen tetőzés után fakadóvizek, csurgások, buzgárok alakulhatnak ki, ilyenek a Szigetközben - az árhullám levonulása után - gyakrabban előfordulnak - ismertette, hozzátéve: ezeket a szakembereknek sikerült körülvédeniük. (MTI)