Az áradó Duna múlt hét szerdán zárta el Kisoroszit a külvilágtól, pénteken pedig a hajóközlekedés is leállt, amely a gyors apadásnak köszönhetően hétfőn indulhatott újra. A 2013-as csúcstól messze volt a mostani vízállás, de ettől még rengeteg problémát okoz a néhol akár 30 centiméteres hordalék eltakarítása.

Molnár Csaba polgármester lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak a mérnökök és a gépek a területen. Ami a legnagyobb probléma, hogy el van öntve körülbelül 300 hektár mezőgazdasági terület.

Ezen a területen hatalmas mennyiségű víz van, amely csak egy szűk keresztmetszetben képes távozni, ez átömlés viszont az úton keresztül megy egy 15-20 méteres szakaszon. Itt kellene még 10 centiméterrel lejjebb kerülni ahhoz, hogy az utat meg lehessen nyitni. Hajnal óta egy centit apadt a víz szintje

– foglalta össze a helyzetet a polgármester.

Szerdára visszaállhat az élet a megszokott kerékvágásba

Molnár Csaba szerint ennek a helyzetnek legkésőbb szerdáig meg kell oldódnia. A lakossági elégedetlenség viszont 5-6 nap elteltével már egyértelműen növekszik. Ezért is frissítik a község Facebook-oldalát, hogy mindenki lássa a folyamatos munkálatokat. A hulladékszállítás és a kézbesítés újraindult, és a boltokat ellátó autók is át tudnak már jönni.

Kép: Facebook

A polgármester elmondta, hogy a védekezésben nem volt hiba: mindent megkaptak, amit kértek, beleértve az anyagi és technikai eszközöket is. Ezek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy magas szinten menjen a védekezési munka. A révközlekedés menetrendszerűen működik, tehát iskolába és munkába már bárki elindulhat.