Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke szerint tizenöt évet késett a Balaton partjának szabályozási terve, amely ráadásul rossz is.

A volt balatonfenyvesi polgármester a Szabad Európának emellett arról is beszélt, hogy a felhívások ellenére a társadalmasítási véleménykérések során nem minden önkormányzat alkotott véleményt, és meglátása szerint ez a legszomorúbb, mert itt nemcsak róluk van szó, hanem az unokáikról is.

Lombár Gábor szerint azt is tudomásul kellene venni, hogy a Balaton egy természetes tó, amelynek van egy élővilága és egy sajátossága, ezt akarják megőrizni az utókornak.

A nádasok kérdését továbbra is nem kezelt történetnek tartja, még mindig azt látja, hogy az egyéni érdek győz, és ha valaki vegyszerrel, vagy fizikális módon megszünteti
a nádast, akkor nem derül ki, hogy ki volt. 

Van olyan ingatlan, ahol borozó van a nádasban. Biztos, hogy nagyon kellemes a nádasban borozni, de ki és honnan veszi a bátorságot, hogy a mindnyájunkéban sajátjaként garázdálkodjon?

– tette fel a kérdést.

A Balatoni Szövetség elnöke szerint arról is tudniuk kellene, hogy pillanatnyilag mennyi
hajó számára van megfelelő, elfogadható és európai színvonalú kikötőhely a tavon, és mennyi még az, ami esetleg lehetne. Most azonban úgy látja, hogy nincs nagy szándék kikötőhelyek létesítésére.

Teljesen átalakult a Balaton: az életben maradásért küzdenek a horgászok

Az engedélyes csónakkikötőhelyek többszörösére lenne igény a Balatonnál, miközben a horgászatra alkalmas szabad partszakaszok száma folyamatosan csökken. A horgászok képviselője szerint összefogás nélkül nem lesz megoldás.