A HírBalaton olvasóinak beszámolói szerint

a szabálytalan stégek, stégkapuk mellett több, védett nádasba elbújtatott, álcázott illegális horgászatanyát is felszámol a vízügy a Balaton északi oldalán.

A tavat védő, egyre aktívabb civilek jelezték azt is, hogy a bejáróstégekről eltávolított kapukat kötelekkel, feliratokkal próbálják pótolni az érintettek, ami szintén szabálytalan.

A Badacsony előtti védett nádasokban több olyan jól felszerelt építményt számol vagy számoltat fel a vízügy, ahol vélhetően évek óta folyik illegális vendéglátás, illetve horgásztatás.

Az árammal, mozgásérzékelőkkel is ellátott, a drónok elől jól álcázott, víziállásokra telepített kis házikókban egyebek közt gázpalackok és akkumulátorok biztosították a komfortot.

Ha az ilyen horgásztanyáknak hivatalosan nincs tulajdonosa, vagy azt csak nyomozással lehetne kideríteni, a vízügy jogszerűen jár el, ha illegális vízilétesítményként azonnali bontási felszólítást hagy a víziállásokon vagy bejárókon.

A tapasztalatok szerint az ilyen kifüggesztett felszólítások után rohamos értékmentésbe, és eltávolításba kezdenek a felépítmények gazdái.

A Balatonon tilos a közterületről vízbe vezető stégekre kaput, kerítést tenni, mégsem szereztek érvényt ennek a jogszabálynak hosszú éveken, évtizedeken át.

A Balaton medre mindenkié, vagyis köztulajdon, a jogszabály ezért rendelkezik úgy, hogy a közterületről vízbe vezető stéget nem szabad lezárni. A bérleti díjat fizető stégtulajdonos elsőbbséget élvez a használatakor, de egyéb időszakban bárki rámehet ezekre. Vagyis nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni a keresztbe rakott köteleket, láncokat, feliratokat, de a jelenlévő stégtulajdonos mindig elsőbbséget élvez a stéghasználatban - értelmezte a jogi helyzetet egy szakértő.