Több túrázó is beszámolt róla, hogy a badacsonyi Egry József-kilátó és a Ranolder-kereszt között, vagyis az Országos Kéktúra útvonala menti fákon több lódarázsfészek is található – írja a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park közleménye alapján a 82nullanulla. 

A jelenség (bár nem kecsegtet sok jóval), nem annyira szokatlan, hiszen a rovar párzási időszaka most esedékes. 

Az augusztus végi, szeptember eleji párzási időszakban a  rovarok különösen aktívak, így fészkük védelméért esetenként támadólag is felléphetnek a kirándulókkal szemben.

A bakonyi erdészek is felhívták erre a figyelmet nemrégiben, hiszen egy kedvelt családi kirándulóhely közelében a Nosztory Élményparktól délre, Paloznak község irányába haladva a turistaút közelében volt lódarázsfészek. Sajnos a közelmúltban több csípés és előfordult a területen.

Az allergiásoknak már egy csípés is  életveszélyes lehet, de komoly gondot okozhat egy nyakat, illetve fejet ért csípés azok számára is, akiknek nincsen allergiás reakciójuk.

A Nemzeti Park arra kéri a kirándulókat, hogy ezen a szakaszon fokozott körültekintéssel haladjanak át. Amennyiben mégis találkoznának lódarazsakkal, fontos, hogy kerüljék a hirtelen mozdulatokat, ne próbálják meg elhessegetni a rovarokat, inkább azokat nagy ívben kikerülve, óvatosan hagyják el a helyszínt.

Lezárták a népszerű balatoni strandot

Épp a hosszú hétvégére esett el az északi part amúgy is kevés szabadstrandjainak egyike. Az ok: a vízminőség romlása.
Bővebben--->