Augusztus eleje óta hiánycikk a gyógyszertárakban a Bitinex. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) akkor azt közölte, hamarosan újra elérhető lesz a szer, a probléma azóta sem oldódott meg, ráadásul a Bitinexnek Magyarországon nincs helyettesítő készítménye.

A környező országokban van ugyanilyen hatóanyagú szer, azért azonban a magyar szülőknek négyszeres árat kell fizetniük

- derült ki az RTL Híradójából.

A Bitinex az ADHD-s gyerekkel élő családoknak elengedhetetlen. Az RTL Híradónak egy édesanya azt mondta,

az iskolában nagyon fontos a gyógyszer használata, ugyanis amióta a kislánya szedi, sokkal jobban teljesít a tanórákon.

Az érintettek augusztus elején még reménykedhettek abban, hogy a probléma rövid időn belül megoldódik, azóta azonban majdnem két hónap telt el, és a gyógyszer továbbra sem kapható.

Az NNGYK most úgy nyilatkozott:

a forgalomba hozatali engedély jogosultja október 31-ig jelentette az átmeneti hiányt a Bitinex nevű atomoxetin hatóanyagú készítményből, amely egész Európát érintő gyártási probléma.


A hiány kialakulásában az is szerepet játszhat, hogy augusztus végén az NNGYK több különböző hatóanyag-tartalmú és gyártási számú Bitinex-tételt vont ki a forgalomból, miután a gyógyszer nem felelt meg a leírásában foglaltaknak, az orosz hatósági laboratóriumi ellenőrzés során specifikáción kívüli értéket mértek hatóanyagtartalom és kioldódás paraméterekre.