A BME kötelessége nemcsak a hallgatók oktatása, illetve szakmai pályára állítása, hanem minden körülmények között a biztonságuk védelme. Ez a cél a gólyatáborokra kiemelten vonatkozik, fogalmaznak a közleményben.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának augusztus 14. és 17. között megrendezett bodajki gólyatáborában sajtóhírek szerint megalázó módon bántak a leendő elsőéves hallgatókkal.

Ez az a gólyatábor, ami arról vált ismertté, hogy az elsősök nem vihettek be óvszert.

A diákok beszámolói szerint a bodajki augusztus 14- 17-i gólyatáborában nagyon durván bántak a gólyákkal – írta meg az Eduline is:

  • tűző napon gyalogoltatták a gólyákat a táborba egy órán keresztül
  • a gurulós bőröndöket is csak kézben cipelhették
  • csak magázódni lehetett
  • első este csak későn kaptak enni

Az első este az összes táskát kipakoltatták a gólyákkal, és elvették még a gyógyszereket is.

Kiderült, hogy a szobák koedukáltak voltak, 13 fiúra jutott 1- 2 lány, ráadásul mindegyikben két felsőbbéves aludt a földön, hogy testükkel megakadályozzák a mosdóba való kijutást, erre ugyanis külön szabály vonatkozott.

Külön mosdószünetek voltak. Fiúknak 2, lányoknak 5 percük volt. Stopperrel mérték.

Ebbe beletartozott a tusolás, a fogmosás, a mosdózás és az öltözködés. Végig egy piros baseballütővel ütötték a falat és a zuhanyfülkéket, üvöltöztek, hogy siessünk, mindenki ránk vár. Nagymosdózni tilos volt, esélyed sem volt rá, mindig verték a fülke ajtaját, írta az egyik diák, aki szerint a felsőbb évesek megakadályozták a spontán csoportosulásokat így inkább egy kiképzőtáborra hasonlított, mint egy gólyatáborra, de arra is akadt példa, hogy a szervezők az alvókról készítettek fényképet, amit az egész tábor előtt kivetítettek.

Többen a megalázó bánásmód miatt korábban hazamentek.