A hét második felében érkezik az évtized legnagyobb árhulláma, a megfeszített védekezés napjai jönnek - írta Karácsony Gergely közösségi oldalán.
  • Hétfőn este nyolctól lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot. Az ott parkoló autókkal legkésőbb délutánig el kell állni, estétől a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság elszállítja az alsó rakpartról az ott maradt járműveket. Az előrejelzések szerint kedden délelőtt éri el a Duna az alsó rakpartot.
Karácsony Gergely tájékoztatása szerint

egymillió homokzsák rendelkezésre állásáról gondoskodik a Fővárosi Csatornázási Művek a katasztrófavédelemmel és a védekezéshez igénybe vett alvállalkozókkal közösen; ebből hozzávetőlegesen 800 ezret a Margit-szigeten kell felhasználni. 

  • Kedd reggel 8 órától csak a védekezésben részt vevő járművek hajthatnak be a Margit-sziget védett övezetébe, illetve (egyelőre csak a sziget déli részén) a gyalogosforgalmat is korlátozzák.  Magasabb vízállás esetén a Bem tér környékén a mellvédfalaknál átszivárgás jelentkezhet, ezek ellen szükség esetén homokzsákokkal védekeznek.
  • A Nánási-Királyok útjára hétfőtől szállítják az agyagot a háttöltés kiépítéséhez, ezért a járművek forgalmát itt is korlátozni kell. A következő napokban egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles háttöltés épül ki azért, hogy megtámassza a védvonalat.
  • A közösségi közlekedést illetően már kedden korlátozni kell a rakparti villamosok forgalmát, ennek pontos időpontját a közlekedési és vízügyi szakemberek közösen határozzák meg. A menetrendi változásokról a BKK Infó ad aktuális tájékoztatást.
  • Nyolc méteres vízszint esetén Batthyány téren is fokozott védekezési intézkedésekre van szükség, de ezt a mértéket előreláthatólag csak csütörtökön éri el a Duna.

Több árvízvédelmi szakaszon a 2013-as nagy árvíz után kiépített, új védelmi létesítmények most először vizsgáznak élesben, a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy üzemszerű legyen azok működése

- húzta alá a főpolgármester.