Hétvégén több tucat autó kapott egyszerre durrdefektet az M0-M5 autópályák kapcsolódó szakaszán Szeged irányában, miután egy román rendszámú gépjárműről lehullott fémhulladék tönkre tette a közlekedők gumiabroncsait

A hatóságok – szabálysértési eljárás keretében – azóta is keresik a kárt okozó kisteherautót, melynek sofőrje a szemtanúk beszámolója szerint visszatért a tett helyszínére takarítani picit, majd angolosan távozott – írja a Totalcar.

A platóról lehulló rakomány – kövek, szén, fémhulladék stb. – miatt keletkező kárért mindig a jármű üzembentartója felel.

A kárt szenvedett autósok költségeit, kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (Kgfb) szóló törvény értelemében az üzembentartó kötelező biztosítója téríti meg, Amennyiben biztosan megállapítható az érintett üzemeltető felelőssége, a kárigény peresíthető.

Arra az esetre, ha a hatóságok nem tudják azonosítani a kár okozóját úgynevezett kiegészítő defektbiztosítást ajánlanak a biztosítótársaságok, ez éves szinten pár ezer forintos kiadást jelent.