Az utóbbi években jelentősen nőtt azoknak a magyar meddő pároknak a száma, akik külföldön kértek egészségügyi ellátást. A jelenség mögött többek között a hazai egészségügyi rendszer jogi és szakmai korlátozottsága, a külföldi kezelések magas színvonala és elérhető ára, valamint a jobb sikerességi ráta áll.

A lombikturizmus fogalma – vagyis, mikor a páciensek a saját országuk helyett külföldön keresnek megoldást meddőségi problémáikra – egyre ismertebb Európa-szerte.

A lombikprogram miatt külföldre utazó magyarok arányáról nem áll rendelkezésre hivatalos statisztikai adat – mivel a határon túl végzett reprodukciós kezelések nem mindig kerülnek be a nyilvántartásba -, de a becslések alapján az elmúlt években több száz magyar pár döntött úgy, hogy külföldön keres megoldást – írja a G7.

A lombikturisták elsősorban a hazai ellátás lassú és túlterhelt volta miatt döntenek a külföldi program mellett.

Nem elég nagy a kapacitás

Az egészségügyért felelős Belügyminisztérium nemrég elismerte, évente megközelítőleg 30 ezer beavatkozásra lenne szükség ahhoz, hogy megfelelően el tudják látni  a termékenységi zavarral küzdő párokat. 

Azonban a rendelkezésre álló humán erőforrás és infrastruktúra ennek csak nagyjából a felét tudja biztosítani.

A hazai lombikturisták magas számában fontos szerepet játszik, hogy hazánkkal ellentéteben külföldön elérhető az anonim petesejt-donáció. Ebben az eljárásban egy másik nő donor petesejtjeit használják a páciens megtermékenyítéséhez, mondta Vörös Anna szülész, nőgyógyász.

A szakember hozzátette, hogy ilyenkor

a donor petesejtjeit a nő partnerének spermiumaival laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg. Amikor pedig az így létrejött embrió eléri az ötnapos kort, és a vizsgálatok során nem találnak nála genetikai problémát, akkor beültetik a méhbe, ezzel növelve a fogantatás esélyét.

Magyarországon kizárólag rokonok között elérhető ilyen eljárás, ami nagyban behatárolja a lehetőségeket. Létezik olyan megoldás is, amikor a gyermekre vágyó nő saját petesejtjét használják, ez azonban sok esetben nem jelent megoldást egészségügyi problémák miatt.

Elsősorban Ausztria, Csehország és Szlovákia is népszerű a lombikosok körében, olyannyira, hogy külön Facebook-csoportot indítanak az érintettek számára, ahol minden kérdésre szinte azonnal válaszolnak. A költségeseket tekintve

  • Csehországban és Szlovákiában  3-5 ezer euró között mozog (nagyjából 1,2-2 millió forint) az ár – ez tartalmazza az összes szükséges vizsgálatot és a beavatkozást, de a gyógyszerek költsége külön fizetendő.
  • Ausztriába általában 4-7 ezer euró közé esik a díjszabás. 

Magyarországon már már csak állami tulajdonú intézetekben és ingyenesen végezhetők az ilyen típusú szolgálgatások.

A hazai ellátórendszerben csak hosszú ideig tartó kivizsgálások után jelentkezhetnek ingyen mesterséges megtermékenyítésre a hölgyek. Alapesetben a nő 45 éves koráig összesen legfeljebb öt beavatkozást fizet az állam, ezután a külföldi magánellátás marad.

Akár tízszer több baba is születhet a meddő pároknál

A meddőség pont ugyanolyan arányban érinti a nőket, mint a férfiakat, mondta Márkus Zsolt, az EndoCare társtulajdonosa az Economxnak. A magyar szakemberek által fejlesztett program, amiben a szervezet endokrin rendszerét reharmonizálják a mesterséges intelligencia segítségével, növeli a várandósság és a sikeres fogamzás esélyét.