A közelmúltban Magyarországon helyezték örök nyugalomra Robert Field amerikai második világháborús veterán földi maradványait egy Rábatamási melletti mezőn – írja a Beaches of Normandy.

Nem ritka, hogy egy katona maradványai idegen földben nyugszanak, ha távol halt meg otthonától, de 

ROBERT FIELD ESETE AZÉRT KÜLÖNLEGES, MERT A HARCOS HAZATÉRT A HÁBORÚBÓL, ÉS CSAK NEMRÉG HUNYT EL.

A katona rádiósként és lövészként szolgált az Olaszországban állomásozó Joe Bananas B–24 Liberator nehézbombázón, amikor 1944. április 23-án légi útvonaluk Északnyugat-Magyarország felett vezetett, ahol támadás érte őket, gépük súlyosan megsérült, és Field ejtőernyővel menekült.

Az amerikai katonát földet érése után azonnal elfogták, majd egyik hadifogolytáborból a másikba szállították, mígnem a háború végén 1945 áprilisában kiszabadult.
 
Field soha nem beszélt háborús élményeiről családjának, de bekapcsolódott a veterántalálkozókba, lánya pedig 2017-ben levelet kapott Szalay Balázs magyar történésztől, aki az amerikai bombázó történetét kutatta. Akkoriban Robert Field már egy nyugdíjas otthonban élt, és a világháború lezárulta óta soha nem volt alkalma Magyarországra látogatni, de a tudat, hogy az emberek ismerik a történetét, arra késztette, hogy végrendeletében azt kérje, hamvait Magyarországra vigyék, és temessék el azon a mezőn, ahol elfogták, és ahol barátja meghalt.