Érdeklődni szeretnék, hogy miért zárták le az Erzsébet tábor melletti utat? És miért kellett lezárni a Virág utca végén a partra kivezető rövid útszakaszt? Kit zavart az a pár autó, aki esetleg ott parkolt a fürdés idejére, vagy behajtott az útra a tábor túlsó belére?szól a Facebook-poszt.

A fonyódligeti Erzsébet-tábor (későbbi, esetleges) sorsa évek óta foglalkoztatja a helyi közéletet. A másfél kilométeren elhúzódó part menti terület valóban hatalmas és értékes ingatlan. Nem csoda, hogy jónéhányan már apartmanházakat vizionálnak az elsősorban rászoruló gyerekek táboroztatására használt területre. 

A legutóbbi próbálkozást a terület bővítésére sikerült csirájában elfojtani. Év elején arról szóltak a hírek, hogy a tábor előtti másfél kilométeres partszakaszt megkapja a Erzsébet-táborok alapítványa. Akkor kiderült, hogy mindezt egy ingatlancserével kívánják lebonyolítani: Fonyód városa - amelyik a tulajdoni lap szerint a partszakasz tulajdonosa - egy kevésbé értékesnek tűnő területet kapott volna helyette. Majd azzal az erővel lezárták volna az egyébként semmilyen infrastruktúrával nem rendelkező, közeli nyaralótulajdonosok, odatévedt fürdőzők és horgászok által használt egészen Balatonboglárig húzódó szakaszt. 

Az eset miatt többször is tiltakoztak a helyiek, és jelezték, nem teheti meg az önkormányzat, hogy egy ilyen méretű strandszakaszt enged lezárni és a fürdőzőktől elvenni.

Az Erzsébet-tábort üzemeltető alapítvány vezetője egyébként korábban már kész tényként közölte, hogy ők kapják meg a parti sávot, ám az önkormányzat láthatólag nem akarta kihúzni a gyufát a közelgő helyhatósági választás előtt. Az ügy többször téma volt a képviselőtestület ülésein, végül egy rendkívüli testületi ülésen egyhangúan ejtették az ingatlancsere ötletét.

Úgy tűnt, hogy ezzel egy időre megnyugszanak a kedélyek, ám indult a nyár és mégis jött egy lezárás − igaz a tábor vasút felöli másik oldalán. Az aszfaltozott, másfél kilométeres zsákutcába már csak gyalog és biciklivel lehet behajtani ( és továbbhaladni Balatonboglár felé) ám a tényszerűséghez az is hozzátartozik, hogy autóval nincs is sok értelme − hacsak nem parkolásra használnák az utca végét. 

Ez már az einstand része?  

– feszegetik a kérdést, és valljuk be, értékes, egybefüggő terület révén nem lehet rajta csodálkozni, hogy sokakat már-már ingatlanspekulációs rémálmok gyötörnek. 

A lezárás persze nem újdonság - ami ráadásul a fonyódi önkormányzatot is váratlanul érhette. A forgalomkorlátozás pontos célját ők sem értették és még június közepén megkeresték az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványt. A válaszból a többi között kiderült, hogy fonyódligeti Erzsébet-tábor melletti, közút besorolású magánút 2016 óta az alapítvány tulajdona

– azaz a logika szerint simán lezárhatták az autóforgalom elől.

Indokként pedig a következőt írták:

Az utat az Erzsébet Alapítvány a jelentős gépjármű-forgalomtól mentesíti, hogy a táborba érkező összesen mintegy 8 ezer gyermek, mellettük pedig a lakosok és turisták, közöttük a gyalogosok és a kerékpárosok biztonsága is teljes körűen garantálható legyen. A gyermektábor előtt létesített parkoló kizárólag a táboroztatással összefüggő, szükséges gépjárműforgalmat szolgálja biztonsági szolgálattal felügyelve.

A biztonság nyilván méltányolható szempont, ám hogy jelentős gépjárműforgalom lett volna arrafelé, az a helyi viszonyokat ismerve azért megmosolyogtató túlzás. Arról nem is beszélve, hogy a közút besorolású magánút fogalmát sem ismeri a jogszabály. A közleményben feltételezhetően közforgalom elől (időközben) elzárt magánutat akartak írni, a lezárást pedig például a közlekedési hatóságnak is engedélyeznie kellett.

Kékkel jelölve a forgalom elől elzárt útszakasz
Kékkel jelölve a forgalom elől elzárt útszakasz
Kép: Google Maps

Hogy ez a korlátozás csak a tábor nyári nyitvatartási idejére szól vagy így is marad, arról sem szól a fáma, ám az időközben kihelyezett (mindkét irányból) behajtani tilos vagy a megállni tilos táblák arra engednek következtetni, hogy ebben bizony nem lesz változás. 

Fonyódnak egyébként rendre meggyűlik a baja a „területfoglalókkal.”

„Senki nem építhet kerítést a strandunkra!” – ezzel a címmel tett közzé egy videót  Hidvégi József, Fonyód egyébként leköszönő fideszes polgármestere még a megismételt - és az eddigi városvezetés számára nem túl kellemesen végződő - helyi választás előtt.

Történ ugyanis, hogy egy egyesület fogta magát és kerítéssel zárta le a fonyódligeti partszakaszt, amivel jogtalanul akadályozta a szabadstrand használatát. Emiatt tiltakozás indult, a helyiek nem akarták, hogy lecsökkentsék kedvelt balatoni fürdőhelyük területét.

A polgármester elmondása szerint már korábban jelezte az egyesület képviselőinek, hogy a kerítést a strandra építették, ezért a kimérés egyeztetése után a városüzemeltetés elektromos flexszel szerzett érvényt a jogszabályoknak és elbontotta azt.