Erzsébetváros közterületein a parkolási helyzet évek alatt vált kritikusává, mivel a hivatalosan bejelentett autók száma jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló parkolóhelyek számát.

Jelenleg a közterületek 19-20 százalékát autók foglalják el, míg a zöldfelületek aránya mindössze 6 százalék

– írta Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter Facebook-bejegyzésében, amelyben megjegyzi, hogy az autók eddig szinte ingyen használták a közterületet, amit az önkormányzati támogatás tett lehetővé, ez a helyzet azonban

  • nemcsak a közlekedési problémákat fokozza,
  • hanem a levegő szennyezéséhez
  • és a zöldterületek csökkenéséhez is vezet, ezzel súlyosan érintve a kerület lakóit, különösen azokat, akik nem rendelkeznek autóval.

A parkolási rendszer fenntarthatatlan: a kerületben 7.203 parkolóhely van, idén viszont 9.450 lakossági engedélyt adtak ki. Ez a helyzet azt jelenti, hogy a parkolóházak kihasználatlanok maradnak, mivel az ingyenes közterületi parkolás vonzóbb opciót jelent az autósok számára.

Az érvényes parkolási rendelet szerint a háztartások egy autója gyakorlatilag ingyenesen parkolhat a közterületeken, míg a második autó éves díja töredéke a tényleges költségeknek.

Ha képviselő-testület is megszavazza a terveket, akkor

Erzsébetváros 2025-től új parkolási díjakat vezet be, az első autóra 36 ezer, a másodikra 72 ezer forint hozzájárulást kell fizetni az adminisztrációs díjon túl.

A módosítás szerint helyi intézményeknek és cégeknek jövőre szintén változik a várakozási hozzájárulás díja, 10 autóig 48 ezer forintot, minden további jármű esetében 150 ezer forintot kell majd fizetniük.

A 3 vagy többgyermekes családok, a nyugdíjasok 50 százalékos, az egészségügyi dolgozók és a mozgásukban korlátozottak továbbra is 100 százalékos kedvezményre lesznek jogosultak.