A mirigyes bálványfa (Alianthus altissima) kertészeti és erdészeti céllal került hazánkba. Magyarországon  úgynevezett „inváziós” fásszárúnak számít a Kelet-Ázsiában és Koreában őshonos növény, ami az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos fajok listáján is szerepel.

Ez a széles tűrőképességű, agresszív terjedésű fa mára szinte mindenhol előfordul hazánkban: erdőkben, temetőkben és parkokban. A településeken megtelepedik az utak, épületek, járdák hasadékaiban és felgyorsítja azok állapotának romlását – írja az Agrotrend.

Az ecetfára hasonlító mirigyes bálványfának kifejezetten negatív gazdasági és humán-egészségügyi hatásai vannak. Természetvédelmi szempontból komoly károkat okoz, többek közt az élővilágban, és az erdőfelújítások során is.

Az akár 25 méter magasra növő, gyorsan terjedő fa a talaj nitrogénszintjének emelkedésével kiszorítja az eredeti, őshonos növényzetet.

Az agresszív tulajdonságai miatt nehezen visszaszorítható az erdőket károsító növény. A bálványfa terjedését kizárólag mechanikai módszerekkel (kihúzás, kivágás)  lehetetlen visszaszorítani, kizárólag a vegyszeres védekezés hozhat hosszú távon eredményt.