A hiánycikké vált fájdalomcsillapító gyógyszer a Cinie, amelyet általában migrénes fejfájás kapcsán szoktak alkalmazni – írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatbázisa.

gyógyszernek két kiszerelése van forgalomban, az 50 mg-os, amely már május óta nem kapható és június 25 óta hiányterméknek számító a 100 mg-os. Az utóbbira indoklás is érkezett gyártási gond címszóval.

Az 50 mg-os kiszerelésű gyógyszer hatóanyag, vagy egyéb alapanyag ellátási probléma miatt május óta nem kapható, a hiány tervezett vége pedig július 15-e, azaz jövő hétfő.

Azóta már a szintén hatszemes 100 mg-os Cinie is  hiánycikké vált, ezt június 25-én jelezték a gyógyszerhatóság felé. Ezáltal viszont kérdéses, hogy a gyártók tudják-e tartani a 50 mg-os kiszerelés hiányának tervezett végét. 

Az  NNGYK adatbázisában megtalálhatóak a helyettesítők, amelyek szintén sumatriptán hatóanyagú Imigran, Triptagram és Sumatriptan nevű gyógyszerek. Bár itt érdemes kiemelni, hogy az Imigran több kiszerelése is szintén hiánycikk azóta már, és a Triptagram egyik típusánál is időszakos hiány lépett fel nemrég.

A Cinie működését tekintve migrénes fájdalomcsillapítónak számít, hiszen összehúzza a kitágult vérereket, ezáltal enyhíti a  migrénes fejfájást.

A portálon azt tanácsolják, hogy amennyiben olyan gyógyszerre van szüksége, amelyik hiánycikk, a helyettesíthetőségről konzultáljon gyógyszerészével, terápiaváltás esetén pedig háziorvosával!

Ez a gyógyszer nem igazán hatékony a mellrák ellen

Az AstraZeneca új gyógyszere, a Truqap nem segített a mellrák egy nehezen kezelhető formájával küzdő betegeknek életük meghosszabbításban. Bővebben itt olvashat erről.