Varga Mihály pénzügyminiszter a kormány honlapjára feltöltött egy jogszabálytervezetet, amelyben az adózási szempontból nem együttműködő államok listáját módosította. 

A Pénzügyminisztérium vonatkozó rendelete 2021. január elsején lépett hatályba, és azóta nem is változtattak rajta. 

A rendelet a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényen alapul, amely kimondja, hogy nem mentesülhet az ellenőrzött külföldi társaság minősítés alól az a külföldi személy,

amely az e törvény felhatalmazása alapján kiadott miniszteri rendelet szerinti adózási szempontból nem együttműködő államban rendelkezik illetőséggel és az a külföldi telephely, amely az e törvény felhatalmazása alapján kiadott miniszteri rendelet szerinti adózási szempontból nem együttműködő államban fekszik. 

Ez a rendelet

a nem együttműködő államok meghatározásakor az adózási szempontból nem együttműködő harmadik államok feketelistájával összefüggő tanácsi következtetésekben szereplő, az adózási szempontból nem együttműködő államok európai uniós jegyzékében foglaltakat veszi figyelembe.

Eddig így nézett ki a Pénzügyminisztérium feketelistája: 

  1. Amerikai Szamoa
  2. Anguilla
  3. Bahama-szigetek
  4. Fidzsi-szigetek
  5. Guam
  6. Palau
  7. Panama
  8. Szamoa
  9. Trinidad és Tobago
  10. Turks- és Caicos-szigetek
  11. Amerikai Virgin-szigetek
  12. Vanuatu


Az adózási szempontból nem együttműködő államok listája viszont a rendelet módosítása után így alakul: 

  1. Amerikai Szamoa
  2. Amerikai Virgin-szigetek
  3. Anguilla
  4. Antigua és Barbuda
  5. Fidzsi-szigetek
  6. Guam
  7. Oroszország
  8. Palau
  9. Panama
  10. Szamoa
  11. Trinidad és Tobago
  12. Vanuatu

Tehát, amíg a Turks- és Caicos-szigetek, valamint a Bahama-szigetek adózási szempontból javított a megbízhatóságán, addig Oroszország esetében erről nem beszélhetünk.

Az indokolás szerint a PM-rendelet módosításával sor kerül az uniós és a magyar lista
összhangjának biztosítására.

A Financial Times szerint azonban Magyarország továbbra is az EU leginkább oroszbarát tagállama, amely régóta ellenzi, hogy a 27 országot tömörítő blokk közösen nyújtson katonai támogatást Ukrajnának. Budapest hét másik, Kijev felfegyverzésével kapcsolatos döntést is blokkol, mintegy 6,6 milliárd euró értékben