Több település kormánypárti képviselője vagy választókerületi elnöke számíthat arra, hogy 2026-ban véget ér az egyéni képviselői karrierje a Fideszben.

A Szabad Európa ír arról kormánypárti háttéremberekkel, képviselőkkel folytatott háttérbeszélgetések alapján, hogy

Orbán Viktor akár negyvenet is leválthat a 2022-eshez képest a Fidesz–KDNP 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltjéből, akik közül 86-an meg is nyerték a választókerületüket.

Kubatov Gábor július elején egy balatongyöröki rendezvényen már beszélt arról, hogy a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választások eredményének ismeretében evidens módon adódik, hogy 2026-ra az egyéni képviselőjelöltek harmadát lecserélhetik.

A portál információi szerint Érden és Csepelen hatalmi helyzetből számolta fel magát a Fidesz, így muszáj változtatni. Győrben sem sikerült megakadályozni Pintér Bence és a mögötte álló civil szervezet győzelmét. Pápát és Szolnokot elvitte az ellenzék, így ezeknek a választókerületeknek a vezetői sem lehetnek nyugodtak.

A Szabad Európa forrásai arról is beszéltek, hogy a Fidesz fiatalabb generációjához sorolt szereplőivel még inkább elégedetlen a miniszterelnök.

Az egyik forrás szerint a kormányfő úgy jellemezte ezt a réteget, hogy 

soha nem tapasztalták meg, milyen az ellenzéki lét, soha nem gyűjtöttek még kopogtatócédulát, soha nem kampányoltak, igazából soha nem dolgoztak keményen.

Emellett pedig sokan közülük feltűnően fényűző életmódot folytatnak, ami irritálja a választókat.

Még a végén nagy Fidesz-ellenzék összeborulás jön a Fővárosi Közgyűlésben

Október 1-től hatályos a júniusban megválasztott önkormányzati képviselők, polgármeseterek, képviselő-testületek megbízatása; a fővárosban érdekes koalíciók alakulhatnak egy-egy téma mentén.