Az ügyben érintettek az online számlaadataik, online pénztárgépadataik és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatónak küldött információk alapján kapják kézhez a NAV levelét – írja a Magyar Nemzet.

Turizmusfejlesztési hozzájárulást az étkezőhelyi vendéglátásban az étel és a helyben készített, nem alkoholtartalmú ital forgalmazása, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint bizonyos esetekben a „hop on, hop off” buszos városnéző szolgáltatás után kell fizetni. 

A hozzájárulás alapja a szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke, mértéke pedig 4 százalék.

A hozzájárulást a havi és negyedéves bevallásra kötelezetteknek 2024. október 21-ig a 24TFEJLH-nyomtatványon kell bevallani, amely elérhető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) és az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) is.

A benyújtáshoz továbbá hasznos segítség érhető el a nyomtatvány kitöltési útmutatójában. A hozzájárulás bevallásához hasonlóan, a befizetés határideje is október 21. 

A hozzájárulást pedig a 10032000-01079122 számlaszámra, a 310-es adónemkódra kell megfizetni.

A bevallást és a  befizetést sem érdemes halogatni. A mulasztók bírságra, a késők pedig késedelmi pótlékra számíthatnak. A NAV revizorai a helyszíni ellenőrzéseken a számla- és nyugtaadás, valamint az online pénztárgépek használata mellett a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettségek teljesítését is vizsgálják.

MKOE: Évek óta jogszabályellenesen működhet a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal köteles közzétenni az egyéni vállalkozók bevételi adatait a honlapján, azonban a katások esetén ennek rendre nem tesznek eleget. Bővebben >>>