A vádirat és a megállapított ítéleti tényállás lényege szerint a férfi 2021. február 28-án a XVII. kerületben, a Pesti úton közlekedett autóval. Haladása során, mindenféle ok nélkül több alkalommal kis mértékben áttért az ellentétes irányú sávba úgy, hogy ott folyamatos volt a gépjármű-forgalom.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség közleménye szerint ezzel egy szembejövő busz haladását és több gépkocsi közlekedését is veszélyeztette azzal, hogy megzavarta a közlekedésüket. Egy alkalommal a férfi teljes terjedelmével áttért a gépkocsijával a túloldalra és ott annak ellenére haladt folyamatosan, hogy szemből egy szabályosan közlekedő gépkocsi érkezett.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a férfit közúti veszélyeztetés bűntettével vádolta meg. A Pesti Kerületi Bíróság a vád szerint bűnösnek mondta ki a vádlottat, elsőfokon egy év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől. Az ítélet ellen ugyan a vádlott védője a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, a Főügyészség azt nem tartotta indokoltnak.

Az eljárás során kirendelt szakértő megállapításai szerint a vádlott férfi nem rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek maradéktalanul szükségesek a biztonságos járművezetéshez, a közlekedési helyzetekhez való alkalmazkodáshoz, a járművezetés közben jelentkező terhelés elviseléséhez. Személyiségjegyei alapján a terhelt kockázatot jelent, közúti járművezetésre összességében nem alkalmas.

Az esetről videó is készült, ami itt érhető el.

Mélyen zsebbe kell nyúlnia annak, aki száguldozni akar

A Magyar Közlönyben már meg is jelentek a változtatások, amelyek szeptember elsején lépnek hatályban.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.