Felmérést készített a budapesti közgyűlés körüli fejleményekről az Opinio Institute, s ennek a közvélemény-kutatásnak a következők a főbb megállapításai.

  • Az elmúlt hetek politikai csatározásai a fővárosi közgyűlésben csak mérsékelt érdeklődést váltottak ki mind az országos, mind a fővárosi közvéleményben.
  • A két meghatározó szereplő, Karácsony Gergely és Magyar Péter közötti konfliktus megítélésében a többség ambivalens, vagy egyenesen elzárkózó álláspontot képvisel, de a véleményt nyilvánítók körében inkább Magyar Péter narratíváját támogatják többen.
  • A Vitézy Dávid-féle BKK-rendészet felállítása népszerű fogadtatásra talált, a relatív többség szerint szükség volt erre az intézkedésre.
  • A főváros működőképességét a többség nem látja veszélyben, és előrehozott önkormányzati választásokra sem számítanak.

Hidegen hagyja a közgyűlés a lakosságot

Vizsgáljuk meg több szempontból és közelebbről, hogy a lakosság mit gondol erről a helyzetről.

Mérsékelt választói érdeklődés övezte a fővárosi közgyűléssel kapcsolatos eseményeket.

Kép: Opinio Institute

A teljes 16 év feletti magyar lakosság 56 százaléka egyáltalán nem követte a fejleményeket míg egy további 29 százalék csak “szalagcímek szintjén” tette ezt. Mindössze 15 százalék nyilatkozott úgy, hogy a részletekkel is tisztában van. 

Megnevezték az emberek a felelőst

A kialakult helyzet iránti felelősség tekintetében a többség vagy nem tudja/akarja megítélni a helyzetet (40 százalék), vagy megosztott felelősséget (21 százalék) lát a kérdéskörben.

Kép: Opinio Institute

Az egyértelmű felelősséget érzékelők körében

Karácsony Gergely főpolgármestert hibáztatják többen (17 százalék)

Magyar Péterrel (8 százalék), Szentkirályi Alexandrával/Fidesz-frakcióval (8 százalék) és Vitézy Dáviddal (2 százalék) szemben. A Magyar Péter-Karácsony Gergely összevetésben csak az egyéb (Tiszán kívüli) ellenzéki pártok szavazói tulajdonítanak Magyar Péternek valamivel nagyobb felelősséget (17 százalék) Karácsony Gergelynél (15 százalék), a többi választói csoport (kormánypártiak, Tisza-szavazók, pártnélküliek) szerint egyértelműen a főpolgármestert terheli a nagyobb felelősség.

Amikor a tiszások és a kormánypártiak egy platformon vannak

Hasonló képletet kapunk, amikor konkrétan a kinevezendő alpolgármester személyét érintő vitáról, illetve a vitában elfoglalt narratívákról kérdeztük a válaszadókat.

Kép: Opinio Institute

A többség (52 százalék) nem tud állást foglalni a kérdésben, a véleményt nyilvánítók között viszont többen osztják Magyar Péter álláspontját (19 százalék), mint Karácsony Gergelyét (12 százalék) – Budapesten 24 százalék – 17 százalék ez az arány Magyar Péter javára.