Idén csaknem 24 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány azoknak a határon túli diákoknak az iskolakezdését, akik magyar iskolába járnak. A szülők minden gyerek után százezer forint támogatásra pályázhatnak.

A támogatás összege 22 éve nem változott, ezért volt szükség jelentős emelésre

- tájékoztatta a kormány az RTL Híradót.

Mint írták, idén több mint 237 ezer kérelem érkezett a határidőig, ezek feldolgozása jelenleg is tart. Ha minden kérelmet befogadnak, az 23,7 milliárd forintos kiadást jelent a magyar költségvetésnek.

A kabinet szerint a Magyarországon élő családok számos támogatást kapnak a kormánytól a gyerekek neveléséhez, emellett pedig a munkáltatók és az önkormányzatok iskolakezdési támogatást is adhatnak. 

Sok határon túl élő elsős már tavasszal, az iskolai beiratkozáskor megkapta az új iskolatáskáját. A Rákóczi Szövetség több mint 11 ezer darabot osztott szét a Kárpát-medencében magyar iskolába iratkozók között. De pénzbeli segítséget is kapnak a magyar kormánytól azok a határon túl élő szülők, akik magyar iskolába íratják gyereküket. A kormány tavaly jelentette be, hogy a korábbi négyszeresére emelik az összeget.

Ez a támogatás a bölcsődétől a diploma megszerzéséig jár. Nagy öröm számunkra az, hogy a magyar kormány lehetővé tette, hogy jelentősen tudtuk növelni az oktatási-nevelési támogatásnak az összegét. Innentől kezdve a 22 400 forintot 100 000 forintra emeltük fel

- közölte akkor be Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A hátrányos helyzetű gyerekeken segítő Igazgyöngy Alapítvány szerint a magyarországi családoknak ennél jóval kevesebb segítség jut, és főleg az önkormányzatokra és a civilekre számíthatnak.