Októbertől a Magyar Honvédség egyik új Airbus H225M típusú helikoptere váltja le az EUFOR-ba a légi szállítási feladatokra felajánlott Mi-17 helikoptert – jelentette be Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a Szarajevó melletti Butmir táborban.

Az Orbán-kormány államtitkára szerint Európa békéje szempontjából meghatározó jelentősége van a nyugat-balkáni régió stabilitásának, és az EUFOR legnagyobb kontingensét adó Magyar Honvédség katonáiként példamutatóan helytállnak. 

Hozzátette, hogy a hazai katonák nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy az Európai Unió bosznia-hercegovinai missziójának vezetését ebben az évben magyar parancsnok látja el Dr. Sticz László vezérőrnagy személyében.

Politikailag is fontos térség

Kutnyánszky Zsolt aláhúzta:

Elhivatott katonáink szolgálatát hamarosan egy, a XXI. századi technológiát képviselő Airbus H225M segíti majd itt, Bosznia-Hercegovinában.

A politikus szerint a magyar haderőreform eredményeit bizonyítja, hogy a világ egyik legjobbjának számító új, nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikoptert használják az EU missziójában. 

A Honvédelmi Minisztérium munkatársa hangsúlyozta, a magyar európai uniós félév kiemelt prioritásai között szerepel:

amely szintén érinti a térséget a rajta átvezető illegális migrációs útvonalak miatt.

(via MTI)