Tartósan velünk marad az a hőkupola a térségben, ami dél felől érkezik Európába. Ezért a következő napokban is velünk marad a kánikula.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelentése szerint a kontinens legnagyobb részén 30 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet, de dél-Európában nem ritkán fordulnak elő 35-40 fokok. A forró levegő azonban a magasabb földrajzi szélességekre is eljut, így a következőkben Skandinávia déli részén is jelentős hőmérséklet-emelkedésre lehet számítani.

Ugyan már az előző napokban is szó volt arról, hogy egy valóban jelentősebb enyhülést hozó hidegfront érkezhet a hét vége felé, erre azonban a frissített prognózis alapján még várnunk kell a hosszúhétvége második feléig, azonban az előrejelzés szerint továbbra is nagy a bizonytalanság.

A társaság szerdára a legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére, a két vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Kedden ráadásul az előzetes adatok szerint a napi melegrekord is megdőlt: Kelebián 40,7 Celsius-fokot mértek.

Emellett a Katasztrófavédelem és az NNGYK szerdától a korábban elrendelt másodfokú riasztást harmadfokúra módosítja, és péntekről vasárnapig meghosszabbítja.

Amerika miatt szenvedünk a sivatagi forróságtól?

Megdöbbentő kutatási eredményeket felvonultató tanulmányt tettek közzé arról, hogy egy bizonyos, Kaliforniában alkalmazott technológia állhat az európai hőhullámok mögött. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.