A HungaroMet Nonprofit Zrt. adatai szerint csak július 9. és 17. között hét országos napi melegrekord is megdőlt, köztük a július 11-re vonatkozó 102 éves, továbbá a nyolc országos reggeli, valamint két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.

Az első rekord július 9-én dőlt meg, ekkor ugyanis a bajai csillagvizsgálónál 38,1 Celsius-fokot mértek, ami megdöntötte a korábbi, 37,9 fokot, melyet Pécs Egyetem állomáson rögzítettek.

Másnap az országos hajnali melegrekord is megdőlt: Fonyódon és Szeged belterület állomáson csupán 25,3 fokig hűlt le a levegő, a korábbi rekord 2011-ből 24,4 fok volt.

Július 17-éig bezárólag sorozatosan dőltek meg a hajnali és a napközbeni melegrekordok, a hőhullám időszakában július 14-én Szegeden, másnap, július 15-én pedig Siófokon nem csökkent 27 fok alá a hőmérséklet. Július 17-én pedig Pécsett a leghűvösebb órákban is 27,4 fokot rögzítettek.

A legmagasabb hőmérsékletet Kelebián mérték a kánikula időszakában, július 16-án. Itt egészen 41,6 fokig melegedett a hőmérséklet, amivel megdőlt a korábbi, 1928-as 40 fokos napi rekord, melyet Szerepen rögzítettek.

Madarak hullanak az égből a világ legforróbb városában

Kuvaitvárosban a hőmérséklet a nyár közepén eléri akár az 54 Celsius-fokot is: az utcák a városban elnéptelenednek, a klímák pedig ezerrel pörögnek. Csak az állatok nem ússzák meg.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→