„Az időjárás függvényében a rendezvényekkel kapcsolatos döntéseket kora délután hozzuk meg” – írta reggel Facebook-oldalán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán arra kért minden érdeklődőt, hogy „figyeljék az időjárással kapcsolatos híreket, mielőtt útnak indulnak”.

A meteorológiai szolgálat kedd reggeli előrejelzése szerint gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható ma. 

Délelőtt is kialakulhatnak záporok, zivatarok, de nagyobb számban majd délután alakulhat ki elsősorban az ország északnyugati, nyugati felén – akár több hullámban – zápor, zivatar. Az intenzívebb cellákat elsődlegesen felhőszakadás, de jégeső is kísérheti

– írja előrejelzésében a HungaroMet. Tájékoztatásuk szerint az északi, északkeleti szél a Dunántúlon és az északkeleti harmadban több helyen élénk, néhol erős lesz, zivatarok környezetében is átmenetileg megerősödhet, viharossá fokozódhat a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 37 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb. Késő estére 23 és 29 fok közé csökken a hőmérséklet.

A HungaroMet szerint legnagyobb eséllyel az ország északnyugati, nyugati felén – ezen belül is főként a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, Pest megyében, valamint az Északi-középhegység nyugati részén – lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához: reggel, délelőtt valamelyest kisebb, délután már nagyobb számban fordulhatnak elő. 

A zivatarokat átmeneti viharos (körülbelül óránként 65-80 kilométeres) széllökés, intenzív csapadék (körülbelül 15-20 mm), illetve jégeső (legfeljebb 1-2 centiméteres jéggel) kísérheti. Délután akár intenzívebb, egymást követő zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez a viharos széllökések mellett már nagyobb méretű (1-3 cm) jégeső, valamint felhőszakadás (30-50 mm) társulhat. Kiemelten a Dunántúli-középhegység középső részén 50 millimétert meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat, amely arrafelé villámárvíz kialakulását eredményezheti. Kedden az esti, késő esti órákban lassan csökken a zivatarhajlam, ugyanakkor teljes lecsengés az éjféli órákban sem valószínű – áll az előrejelzésben.

Az államtitkár posztjában beszámolt arról is, hogy

reggel 7 órakor megkezdte működését az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs,

aminek munkájában közreműködik többek közt a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgáltató, a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút és a fővárosi kormányhivatal is.