Az első ígéretekkel szemben mégsem lesz teljesen ingyenes a jogosítványszerzés a diákoknak, a kormány csupán egy online KRESZ-tananyagot bocsát a rendelkezésükre, és lehetőség lesz online vizsgára is. Azt azonban továbbra sem tudni, hogy az új rendszerben kinek mi a dolga.

A pedagógus szakszervezetek a Népszavának azt mondták:

információk szerint eddig nem tájékoztatták a középiskolákat arról, miként zajlik majd az ingyenes képzés.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár már jóval a tanév kezdete után, szerdán számolt be arról, hogy elindult a KRÉTA-rendszerben a középiskolai végzős tanulók számára a jogosítvány-csomag. A vizsgákat iskolai keretek között novembertől lehet majd megszervezni.

Nincs benne a csomagban az egészségügyi alkalmassági vizsgálat, illetve a jogosítványszerzésben legnagyobb anyagi tételt jelentő gyakorlati képzés, vagyis a vezetés. Az autóiskolák sem tudják, milyen adminisztrációval veszik majd át a tanulókat az elméleti képzés után

- írta a Népszava.

Egy sor kérdése még mindig nincs válasz, hiába lehet jelentkezni a KRÉTA-rendszerében. A nyáron módosítottak a köznevelési és a szakképzési jogszabályokon, amelyben kitértek arra, hogy az iskoláknak a tanítási napon, délután kell olyan idősávot biztosítaniuk a tanulók számára, „melynek ideje alatt tanórai vagy egyéb foglalkozás nem szervezhető a gépjárművezetői elméleti tanfolyamon részt vevő tanulóknak”.

Pál Alexandra, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja erről a Népszavának azt mondta,

egyelőre „nagy a csend”, és egyetlen iskolán kívül semmiféle tájékoztatást nem kaptak, azt sem tudják például, miként fogják létrehozni a délutáni kötelező sávot a tanulók számára.

Szerinte ez „bűvészmutatvány”, mert már így is annyira terheltek az iskolák.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint

a kezdeményezés jó, de a kivitelezés pocsék. 

Arra például egyáltalán nincs válasz, hogy lesz-e az elsősegély vizsgának gyakorlati része, és, ha igen, azt miként kell megszervezni - mondta.