Alig pár héttel az iskolakezdés előtt jelent meg az a rendelet, ami az iskolákban, az oktatási időben megtiltja, hogy a diákoknál okostelefon legyen.

A gyakorlat egyáltalán nem új keletű Európában, ugyanakkor erősen kérdéses, hogy idehaza hogyan tartják be ezt a szabályt. Az intézmények közül a Madách Imre Gimnázium igazgatója vállalta nyíltan, hogy a rendelet dacára nem szedik be a tanulóktól a telefonokat, amire válaszul kirúgták.

Az intézmények közül többen is egyelőre ideiglenes megoldásokkal oldják meg a telefonok begyűjtését az Index riportja szerint. Szalai Gábor, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium igazgatója azt mondja, az is gondot jelent, hogy nem tudják a gyerekeknek a KRÉTA rendszeren keresztül jelezni, ha egy órájuk elmarad, mert nincs náluk a telefon, amin keresztül azt megtekinthetnék.

Az Economx a becsöngetés napján azt a kérdést tette fel az olvasóinak, hogy milyen tapasztalataik vannak a mobiltelefonok begyűjtéséről. Az egyik kommentelő szerint „érdekes lehet a megvalósítás 500 tanuló esetében”, mivel ha csak fél perc név szerint elvenni az eszközt és tárolni, visszaadni, akkor is „több órás macera” lehet belőle.

Az Index kommentelői között az egyik hozzászóló arra hívta fel a figyelmet, hogy van, akinek a telefonok, okoseszközök beszedése komoly hátrányt jelenthet, például annak a gyermeknek, aki cukorbeteg. Ezt azzal indokolta, hogy adott esetben az okoseszköz egyik alkalmazása figyelmezteti a tanulót arra, hogy mikor kell ennie, vagy adott esetben mikor kell inzulint beadnia magának.

Több hozzászóló is kérdőre vonta, mit fognak csinálni a gyerekek vészhelyzet esetén, amikor adott esetben épp a mobiltelefonjukon keresztül tudnának első kézből, a lehető leggyorsabban segítséget kérni vagy értesíteni a szüleiket a bajról.

Volt, aki azzal a javaslattal élt, hogy a céges telefonok mintájára be lehet vezetni egy, a rendszergazda által szabályozott, ám internetelérésre képes „sulitelefont“, amivel csak az adott kontaktokat, webhelyeket és programokat tudnák elérni.

Az Index ominózus cikke nyomán bírálat érte azt is, ahogyan egyes iskolákban a telefonokat tárolják, vagyis egy dobozban, „egymás hegyén-hátán”, ami néhány hozzászóló szerint garantáltan kárt tesz az akár 200-300 ezer forintos telefonokban.

Sulimobil: már a franciák szerint sem kéne bevinni az okostelefont az iskolákba

Franciaország megpróbálja betiltani a mobiltelefonok használatát az iskolákban a 15 év alatti tanulók számára, és ha beválik, akkor januártól országosan bevezethetik. Közben Magyarországon hatalmas az ellenállás, mert a szakszervezetek szerint rosszul találták ki ennek formáját, és az iskoláknak reggelente be kellene szedniük a telefonokat és távozáskor visszadani azt.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.