Az október elején megalakuló új fővárosi közgyűlés megváltozott erőviszonyai, vagyis az, hogy – főként a Mi Hazánk-Fidesz tandem által átírt választási szabályok  plusz Magyar Péter és pártja felemelkedése miatt – eltűnik Karácsony Gergely mögül az eddig őt (jobbára) támogató, kényelmes többség, máris új, alapvető változtatásokra kényszeríti az újabb ciklusát kezdő főpolgármestert.

A tervek szerint az új ciklusra Karácsony Gergely átalakítja az önkormányzati cégek vezető- és ellenőrző testületeit:

  • csökkentik az igazgatósági és felügyelőbizottsági helyek számát,
  • lesz női kvóta,
  • pályázni kell a tisztségekre
  • és alapkövetelmény lesz a szakirányú végzettség, a szakmai tapasztalat.

A főváros akár már a héten nyilvános pályázatokat hirdet az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok vezető és ellenőrző testületeinek tagságára, vagyis a cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági pozícióinak betöltésére az új ciklusban

értesült a hvg.hu. 

Ez alapvető változás az évtizedes gyakorlathoz képest.

  • Eddig a közgyűlési erőviszonyok alapján osztották el a céges pozíciókat, vagyis amelyik pártnak nagyobb frakciója volt a közgyűlésben, az több igazgatósági és felügyelőbizottsági posztra jelölhetett embert.
  • A cég méretétől függően akár havi több százezres fizetéssel járó „jutalomállásokba“ pedig a pártok sok esetben nem szakmai, hanem káderpolitikai alapon delegáltak. 

A lap úgy tudja, hogy a gyakorlattal Karácsony Gergely sem volt boldog, de sok esetben ez a bejáratott mechanizmus garantálta a mögötte álló politikai többség lojalitását, adott esetben szavazatát.

Az új közgyűlési erőviszonyok alapján azonban most más típusú kompromisszumokat kell a főváros első emberének kötnie, hogy a 2024-2029-es ciklusban legalább ügyek, döntések mentén biztosított legyen a többsége. 

  • A változásra nem is annyira a Fidesz és főpolgármester-jelöltjük, Szentkirályi Alexandra kampánykritikája, miszerint Gyurcsány Ferenc embereivel van tele a Városháza, sarkallta a főpolgármestert a változtatásra.
  • Inkább a Fideszhez hasonlóan 10 közgyűlési mandátummal bíró Tisza Párt hozzáállása, mivel Magyar Péter is kritizálta a gyakorlatot és kijelentette: a tiszások nem ülnek be a fővárosi cégek vezetőségébe.