Karácsony Gergely Facebook-oldalán azt írta, a tavalyi évben váltották ki próbaképpen a korábban eltérő műszaki megoldással kihelyezett, majd megrongált sebességmérő kamerákat a Duna Plaza mellett, a Váci úton. Ezeket az új eszközöket egy már korábban kiépített infrastruktúrára építették rá.

Hozzátette, annak érdekében, hogy csökkentsék az üzemeltetés költségeit, az eredetileg tervezett 45 darab, egy-egy sáv mérésére alkalmas kamera helyett 26 darab modernebb sebességmérő kamerát telepítettek, amelyek 46 sáv forgalmát tudják figyelni.

A telepítés helyszíneit a rendőrséggel egyeztetve választották az önkormányzat munkatársai, az eszközök már a rendőrségi KAFIR rendszer tesztkörnyezetében is működnek, a következő hetekben pedig már éles üzemben is bírságolja vele a rendőrség a szabályszegő gépjárművek üzemben tartóit.

Bár a közlekedés biztonsága szempontjából jelentős szerepe van az új berendezéseknek, a főpolgármester szerint a szerdai, Árpád hídi balesettel szemben ez sem nyújt védelmet.

Mint ismeretes, tegnap éjjel egy 43 éves, kábítószer hatása alatt álló férfi ellopta egy női sofőr taxiját, majd az Árpád-hídon a forgalom szemben száguldozott. Az incidens során két másik járművel is összeütközött, végül az egyik jármű 34 éves férfi sofőrjének és 32 éves női utasának a halálát okozta és ő maga is életét vesztette.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint a balesetet okozó férfit szerdán hajnalban csekély mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklása miatt előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. Azonban az őrizetbevétel feltételei nem álltak fenn, ezért a férfit, annak ellenére, hogy a drogfogyasztást elismerte, szabadon engedték.