Csütörtök este Karácsony Gergely volt az  ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége. A főpolgármester beszélt többek között a budapesti olimpia szervezésével kapcsolatos álláspontjáról, a DK-ról, Kiss László óbudai polgármester előzetes letartóztatásáról, valamint a kormány által tervezett Szabadság-szobor talapzatára készülő keresztről is – írja a 24.hu.

főpolgármester alapvetően nyitott a budapesti olimpia megrendezésére, de ennek támogatását szigorú feltételekhez kötné. Kiemelte, a 2015-ös fővárosi közgyűlés döntését is támogatta, amely mostani végül párizsi olimpia szervezéséről szólt. 

Nem lehet olimpiáról úgy általában beszélni. Egy konkrét pályázatról lehet beszélni, egy konkrét koncepcióról lehet beszélni

 – fogalmazott főpolgármester.

A városvezető arról is beszélt, hogy bár egyesek azt állították, nem kereste a DK-t a választás óta, folyamatos kapcsolatban áll velük, és rendszeres megbeszéléseket folytat a párt képviselőivel. Arról azonban már óvatosabban fogalmazott, hogy megmarad-e 2026-ra a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség. 

Karácsony szerint június 9-én a választópolgárok erre a politikai forgatókönyvvel nem számoltak, az elképzeléseket felülírták. Azokkal a képviselőkkel azonban, akikkel ebben a szövetségben indult, és bejutottak a  közgyűlésbe baráti és szövetségesi viszonyban áll.

Az óbudai polgármester ügyéről Karácsony úgy fogalmazott, nem tartja indokoltnak az előzetes letartóztatást. Állítása szerint még kevés információ áll rendelkezésre a vádak megalapozására. Aggodalmát fejezte ki az ügyészség függetlensége miatt. 

Hozzátette, meg kell várni a bírósági ítéletet, hiszen addig nem lehet biztosan kijelenteni, a vádak mennyire is vannak „köszönő viszonyban” a valósággal. 

A zuglói parkolási ügyet, amelynek kapcsán nemrég befolyásos MSZP-s politikusok, köztük közvetlen utódja Horváth Csaba zuglói polgármester ellen emeltek vádat,  Karácsony „nagyon régi történetnek” minősítette és kétségbe vonta az ügyben vallomást tevő személy szavahihetőségét is.

A Szabadság-szobor talapzatára tervezett kereszttel kapcsolatban a főpolgármester azt mondta, rossz és állandóan kiprovokált vitának tartja, amely semmit nem tesz hozzá, hogy ebben az országban és városban mindenki otthon érezze magát.

Keresztet vetnek a Szabadság-szoborra

A Citadella megújításának részeként Budapest jelképes szobra is ráncfelvarráson megy keresztül, ám ennek valószínűleg sokan nem örülnek.
Bővebben--->