A tárca egy jelentős, 10 millió forintos összegű ügyintézési díjjal terhelné meg az állami kastélyok megszerzésére vonatkozó kiutalási kérelmeket. A rendelettervezet ahhoz a kastélytörvény kötődik, amelyet még júniusban fogadott el a parlament.

A tervezet alapján az ügyintézési díj az államhoz kerülne és abban az esetben is nála maradna az összeg, ha a kérelmező végül mégsem kapja meg azon félszáz kastély egyikét, amelyet az állam örökbefogadásra kínált.

A kastélytörvénnyel kapcsolatban Lánszki Gergő, az ÉKM államtitkárának korábbi nyilatkozata szerint a kabinet célja az volt, hogy a kastélyok hosszú távú és fenntartható működtetésébe magántőkét vonjon be. Az ország területén található 1500 kastély és kúria nagyrésze ugyanis az elmúlt évtizedekben eltűnt, ami pedig megmaradt, azoknak tovább romlott az állapota.

Családi ház áráért eladó egy 19. századi magyar kastély

Új tulajdonosát keresi a 19. századi Barkóczy-kastély a Mátra szívében, Recsken. A hirdetés alapján egy nagyobb családi ház áráért eladó az impozáns 11 szobás ingatlan, ami ráadásul nem áll műemléki védettség alatt.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.