A szakemberek ezért azt javasolják, ha nem akar pénzbüntetés kapni, tájékozódjon, mielőtt kerítésépítésébe fogna,

  • a szabályozás nemcsak azt írhatja elő, hogy merre nyíljon a kapu,
  • hanem például azt is, hogy milyen magas lehet a kerítés,
  • illetve mennyire kell átláthatónak lennie. 

A kerítésépítés fő szabályait az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet tartalmazza - írja a Dívány.

A DAS Jogvédelmi Szolgálat összefoglalója szerint az egyik alapvető ide vágó tudnivaló, hogy

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy

a kerítés műszaki építmények számít, ezért létesítéséhez nem szükséges építési engedély, ugyanakkor az önkormányzatok bejelentési kötelezettséget írhatnak elő rá.

Bár ennek nyilvánvalónak kéne lennie, figyelembe kell venni azt is, hogy kerítés csak saját tulajdonú telekre építhető.

Ha építését elrendelik, akkor azt a telek homlokvonalán, az útról nézve jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatár jobb oldaltól mért fele hosszán vagyunk kötelesek megépíteni és fenntartani; a karbantartási kötelezettség tehát az első, a jobb oldali és a hátsó kerítés felére terjed ki.

  • A kapu kizárólag befelé nyílhat, vagyis a nyitási irány nem lehet a közterület felé.
  • Számít a kerítés magassága is: az építési törvény szerint megengedett legnagyobb magassága 2,5 méter (támfalak esetében 3 méter) lehet. Amennyiben szögesdrót is tartozik hozzá, annak legalább 2 méteres magasságban, a kerítés belső oldalán kell elhelyezkednie.
  • Bár a kerítéssel szemben jogos igény, hogy védje a privát szférát, nem lehet akármilyen a beláthatósága, átláthatósága sem. Ezt a helyi önkormányzat szabályozhatja.
  • A telken belül pedig az egyes külön használatú telekrészek csak nem tömör - például hézagos - kerítéssel vagy élősövénnyel válaszhatók el.

Egyes önkormányzatok a fenti szabályozást kiegészíthetik saját rendeleteikkel. Az önkormányzatok településképi, településrendezési szempontok, az egységes utcakép miatt is előírhatnak külön szabályokat, például a kerítés anyagára, színére, átláthatóságára, magasságára.